2020. feb 14.

2021-ben újra megnyílik Firenzében a Vasari-folyosó

írta: Göbölyös N. László
2021-ben újra megnyílik Firenzében a Vasari-folyosó

inside_view_of_the_vasari_corridor_corridoio_vasariano_in_florence_italy_4.jpg

A Giorgio Vasari tervezte 760 méter hosszú függőfolyosót, amely összeköti a firenzei Uffizi múzeumot a Palazzo Pittivel és a Palazzo Vecchióval, újra megnyitják a nagyközönség előtt. A munkálatok, amelyeket az olasz állam és európai források finanszíroznak, kb. 10 millió euróba kerülnek. Biztosítják a bejutást a mozgáskorlátozottaknak, lesz benne légkondicionálás és vészkijárat, alacsony fogyasztású LED-világítás, videós felügyelet, miközben restaurálják és megerősítik a belső szerkezetet – írja a Business Insider Italia.

A főbejárat mellett lesz egy külön bejárat, amely az Uffizihoz vezet. A világhírű múzeum földszintjén lesz egy pénztár és egy fémdetektoros bejárat, ahonnan lift visz fel a folyosóra. A bejárható terület csak egyirányú lesz az Uffizitól a Pitti palotáig, a Boboli-kertig a Ponte Vecchio felett.

Hogy a látogatók gyönyörködhessenek a panorámában, újra kinyitják mind a 73 ablakot. Ehhez át kell helyezni egy 300 képből, főleg portrékból álló gyűjteményt. Az ablakokat eddig azért takarták el, hogy a képeket védjék a fénytől. A képek helyett viszont elhelyeznek benne 30 antik szobrot, valamint egy gyűjteményt görög és római kori feliratokból. A tervek szerint lesz két emlékmű is, az egyik a Georgofili utcából, emlékeztetve az 1993-as robbantásra, a másik rögtön a Ponte Vecchio után az 1944-es náci rombolás mementója lesz.

Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója szerint a Vasari-folyosó újra megnyitásának nemcsak művészeti, hanem történelmi célja is van, el kell gondolkodtatnia a látogatókat a város különleges pillanatairól, illetve meg kell ismertetnie ezeket velük.  És különleges esemény volt a vároban elég, amióta a folyosó 1565-ben I.Cosimo de’ Medici akaratából fia, Francesco Ausztriai Johannával kötött házasságára elkészült. Az ötlet Vasaritól származott, aki akkor már megépítette az Uffizit, amely akkor a városállam adminisztratív székhelye volt. A folyosó megépítésének konkrét célja volt: ez tette lehetővé a nagyhercegnek, hogy szabadon mozogjon a rezidenciájától, a Pitti-palotától a kormányépületekig. Ez biztonsági intézkedés is volt, mert az új rendszer megszüntette a régi firenzei demokráciát és Cosimót nem szerette a nép, ezért a nagyherceg nem szívesen járt a város utcáin.

Egy érdekes részlet: A folyosó építésekor megszüntették azokat a mészárszékeket, amelyek a hídon működtek, hogy a felettük áthaladó Cosimót ne zavarja a hús szaga. Helyettük ékszerüzleteket telepítettek a Ponte Vecchióra, amelyek a mai napig hozzátartoznak.

1938 májusában, amikor Hitler Mussolini vendégeként Firenzében járt, együtt nézték meg a folyosót. Állítólag Hitlert annyira megragadta a folyosóról nyíló látvány,  hogy utasítást adott  arra, hogy ne rombolják le. 1944-ben viszont a partizánok ezen keresztül kerültek a németek hátába.   

Az utóbbi évtizedekben a folyosó zárva volt, csak alkalmanként szerveztek oda hivatalos látogatásokat, előjegyzésre szervezett csoportokat is fogadtak, de 2016-ban, biztonsági okokból teljesen lezárták.

A felújított folyosóra évi 500 ezer látogatót várnak, ami 10 millió eurós bevételt jelent. Március és október között a belépti díj 45 euró, októbertől februárig 20 euró lesz. Az iskolások viszont ingyen látogathatják. Az igazgató azt is bejelentette, hogy bevezetnek egy úgynevezett XXL-jegyet, amely érvényes a folyosóra, az Uffizire, a Pittire, a Palazzo Vecchióra, a Boboli-kertre, a Belvedere-erődre, és a Bardini-kertre egyaránt. Ennek áráról még nem döntöttek.

Szólj hozzá

reneszánsz Firenze művészettorténet