2020. feb 15.

Nárcisz az Instagramon

írta: Göbölyös N. László
Nárcisz az Instagramon

cristina-zaragoza-selfie.jpg

A nárcisztikusok egymás közötti viszonyát elemzi az a tanulmány, amelyet a dél-koreau Szedzsong egyetem kutatói a Computers in Human Behaviourben tettek közzé az Instagramon megjelent szelfik alapján. Azt vizsgálták, hogy a nárcisztikusok toleránsabbak-e egymáshoz, mint azok, akik nem szenvednek ebben a jellemvonásban és meglepetésre kiderítették, hogy igen – írta a La Repubblica.

A pszivhológus 276 olyan felnőtt magatartását kísérték figyelemmel, akik rendszeresen tették fel az Instára a szelfijeiket és nagy figyelemmel kísérték azokat is, akik szintén sűrűn mutogatták a neten saját magukat.

A pszichológia kétfajta nárcizmust említ. Az egyiket magasfokú önbecsülés és a kritikák visszautasítása jellemzi, a másikat ezzel szemben kevés önbizalom és a bírálatok iránti fogékonyság. 

„Naponta legalább 93 millió szelfi készül, másodpercenként több mint ezer – magyarázta a La Repubblicának Giovanni Stanghellini olasz pszichológus – Ez manapság már rögeszme, függőség, ami odáig fajul, hogy vannak emberek, akik úgy érzik: csak mások tekintetén keresztül léteznek. Ezt tartják korunk egójának.”

A problémát akuttá teszi a szakemberek szerint, hogy az okostelefon lehetővé tesz az élet minden pillanatának rögzítését és ez sokak számára olyan fontossá válik, hogy nehezen tudja elképzelni az életét nélküle.

Szólj hozzá

média társadalom pszichológia szelfi