2020. már 27.

A papagájok ismerik a valószínűségszámítást

írta: Göbölyös N. László
A papagájok ismerik a valószínűségszámítást

200310_kea-parrot_parrot_bird.jpg

A Nature Communications-ben jelent meg egy tanulmány, amely szerint az Új-Zéland-i kea papagájok (Nestor notabilis) a jutalom valószínűségét latolva választanak.

Az aucklandi egyetem kutatói hat papagájt vontak bele a kísérletükbe. A madaraknak az volt a feladatuk, hogy azt a tárgyat válasszák, amiért jutalom jár.

Először is arra tanították meg őket, hogy felismerjék, hogy a fekete pálcikákért kapják a jutalmat, a narancsszínűekért semmit. Ezután más, bonyolultabb lehetőségek elé állították őket: két átlátszó edénybe különböző arányban rakták a fekete és a narancsszínű pálcikákat, majd kivettek mindkettőből egy-egy pálcikát úgy, hogy a papagájok nem látták milyen színűt (csukott tenyérben tartották) és a madaraknak ugyanolyan színűt kellett az edényekből kiválasztaniuk. Olyan variációt is kitaláltak, hogy az edényekbe beleraktak egy elválasztót és annak két felében más-más arányban keverték a színeket.

A kutatók megfigyelték, hogy a papagájok azt az edényt részesítették előnyben, amelyből gyakrabban kerültek ki a jutalommal járó pálcikák. A kutatók a kísérletből nem a papagáj agyának fejlődésére vonatkozó eredményeket tartják fontosnak, hanem véleményük szerint ezek felhasználhatók lesznek a mesterséges intelligenciák fejlesztésében is.

 

Szólj hozzá

tudomány élővilág madarak Új-Zéland