2020. máj 12.

A hurrikánok lassabban távoznak a globális felmelegedés miatt

írta: Göbölyös N. László
A hurrikánok lassabban távoznak a globális felmelegedés miatt

ewscripps_brightspotcdn_com.png

Amikor a Dorian hurrikán 2019 szeptemberében a Bahamák fölé ért, úgy tűnt, nem megy tovább. A Karib-tenger meleg vize felerősítette, elérte a maximális 5. kategóriát. A szél több, mint 300 km/óra sebességgel süvített. A hurrikán közben a szigetek felett maradt 24 óra hosszat.

A globális felmelegedés által okozott jelenség a jövőben gyakoribbá válhat. Jellemzői a nagyon erős szél, ugyanakkor a középpontja az emberi lépés lassúságával mozog, hosszan marad ugyanazon a területen, elpusztítja, elárasztja azt.

A princetoni egyetem által irányított nemzetközi kutató csoport most azt vizsgálja, hogy valóban a globális felmelegedés okozza-e. Hat szimulációt végeztek 15 különböző kiindulóponttal. A közös elem a széndioxidnak az atmoszférában való növekedése, és a hőmérséklet 4 fokkal való melegebbé válása volt, ami bekövetkezhet az évszázad vége előtt.

Az eredmény: a következő évtizedekben a viharok 20%-kal lassabban is mozoghatnak, viszont a szelük tovább erősödik és ezek a jelenségek főképpen a mérsékelt szélességi fokokon, pl. vagy New York, vagy Tokió térségében, vagy akár a Földközi-tenger régiójában  és nem a trópusokon jelentkeznek.

Ennek az a magyarázata, hogy e szélességi fokok áramlatai észak felé mozdulnak és ezekben a zónákban gyengébbek lesznek, így a hurrikánok, ciklonok hosszabban megrekednek. Ezért nagyobb lesz az anyagi kár és magasabb a halottak száma is.

Szólj hozzá

klímaváltozás meteorológia hurrikánok