2020. máj 21.

Bono 60 éve

írta: Göbölyös N. László
Bono 60 éve

river.jpg

1960.május 10 nem volt történelmi szempontból az év legizgalmasabb napja, hiszen három nappal korábban lőtték le a Szovjetunió felett Gary Powers U2 kémrepülőgépét, a Moszad ügynökei pedig egy nappal később rabolták el Argentinában a náci tömeggyilkos Adolf Eichmannt. Aznapra csupán a Triton amerikai tengeralattjáró maradt szenzációnak: Magellán útvonalán kerülte meg a Földet. A krónikákban szerepel még, hogy John F. Kennedy győzött a nyugat-virginiai előválasztásokon, bizonyítva, hogy egy erősen protestáns államban is győzhet katolikus elnökjelölt. Ezen a napon született meg Dublinban Paul Hewson, akit 40 éve Bonóként, a U2 rock-banda frontembereként ismer a világ.

Az együttes története is ezen a napon, 1978-ban, vagyis Bono 18. születésnapján kezdődött. Ekkor írta meg a leendő énekes az Out of Control című dalát, amely két évvel későbbi első albumuknak, a Boy-nak legismertebb száma és az együttes egyik himnusza lett.

Az együttes tagjai, Bono, Larry Mullen jr. dobos, Dave Evans gitáros, azaz The Edge, és Adam Clayton basszusgitáros valamennyien a dublini Mount Temple iskolába jártak, a Claytont kivéve mind a Seven Towers munkásnegyedben éltek. Nem volt könnyű az élet akkoriban, mert dúlt a politikai és vallási terrorizmus, féltek, hogy átgyűrűznek Észak-Írországból a merényletek, és a fiatalok közül sokan drogoztak is.

Bonónak tehát volt oka dühösnek lenni. Testvére lázadó természete miatt „Antikrisztusnak” nevezte őt. Dühe azonban jól jött neki a dalszerzéshez. Paul 14 éves volt, amikor nagyapja 50. házasságuk évfordulóján rosszul lett és meghalt. Négy nappal később nagyanyja követte párját. Egy serdülőnek mindezt kegyetlen dolog volt átélni. Számára elmulaszthatatlan alkalomnak tűnt, hogy 16 éves korában tagja lett egy rock-bandának, Bár semmilyen hangszeresen sem tudott játszani, meggyőzte a többieket, hogy ő lesz az énekes. Utólag Bono bevallotta, hogy énekelni sem tudott igazán, de hitt magában, és ma már előadói stílusa, különleges fojtott hangja fogalommá vált, akárcsak piros vagy kék napszemüvege.

A Boy életüknek, körülményeiknek, bizonytalanságuknak, csalódásaiknak lenyomata volt, de benne volt a jövőbe vetett reményük is. A nyitó I Will Follow-ban Bono anyja halálára emlékezett. Nem ez volt az egyetlen ilyen témájú szerzeménye: 1983-ban írta meg a Tomorrow-t, amelyben elképzelte, hogy találkozhat vele, majd tíz évvel később a Zooropa albumon a Lemonban is visszatért hozzá.

Második albumukra, az Octoberre (1981) a zenekarnak a keresztény hithez való kötődése nyomja rá a bélyeget. Az 1983-as War jelentette a fordulópontot, amelytől Bonoék közéleti és szociális érdeklődése zenéjükben és más tevékenységükben is fontos szerephez jut. Ezen az albumon jelent meg a Sunday Bloody Sunday az észak-írországi terrorcselekményeknek emlékére. A következő évben az Unforgettable Fire-ban (1984) az atomtámadások áldozatait és Martin Luther Kinger idézték fel. Ott voltak 1985-ben a Live Aid-en, majd 1986-ban az Amnesty International szervezte Conspiracy of Hope turnén is. Innentől kezdve nemigen volt olyan nagyobb humanitárius akció a rock-világ részéről, amelyben ne vettek volna részt. 1987-ben jelent meg a The Joshue Tree, amely kemény hangzásával, szigorú mondanivalójával, szenvedélyességével a 80-as évek egyik legjelentősebb albuma lett és a U2-t végleg a szupersztárok sorába emelte. Olyan klasszikusaik  vannak ezen, mint a With Our Without You,  a Where The Streets Have No Name, és mindenekelőtt a Still Haven’t Find What I’m Looking For…E nagy sorozat utolsó darabja volt az 1991-es Achtung Baby, amely a berlini fal leomlását követő életérzést ragadta meg. Az Until The End of The World a főcímzenéje volt Wim Wenders azonos című filmjének.

A U2 későbbi munkái már nem váltottak ki olyan egyértelmű lelkesedést, de az együttes azóta is a legnagyobb élő attrakciók közé tartozik. Bono népszerűségét kihasználva a zene egyfajta utazó nagyköveteként járja a világot, államfőkkel, pápákkal parolázott, kampányolt a világ legszegényebb országai adósságának eltörléséért. 2005-ben Bob Geldoffal közösen szervezték meg a Live 8 nemzetközi jótékonysági koncertsorozatot. Számos kitüntetésben részesült, megkapta többek között a francia Becsületrendet és tiszteletbeli tagja lett a brit lovagrendnek.

Bonót az utóbbi tíz évben több súlyos sérülés érte, sőt, 2016-ban The Edge azt tudatta a világgal, hogy az énekesnek „halál közeli élménye” volt. Hogy valójában mi történt, nem derült ki, tény azonban, hogy Bono ezután átírta a következő évben megjelenő album, a Songs of Experience szövegeit.

 

Szólj hozzá

Zene Rock U2 Írország