2020. máj 24.

Titokzatos kincses hegy Szibériában

írta: Göbölyös N. László
Titokzatos kincses hegy Szibériában

kondyor_ast_2006161_lrg.jpg

Egy  kb. 600 méter magas hegy egy 8 km szélességű kráter körül nemesfémek tonnáit rejti magában. A Kondjor hegy valóságos geológiai csoda, vagy valami váratlan jelenség eredménye, ami ma is rejtély.

Létrejöttére két elmélet van: az egyik feltételezi, hogy tökéletesen kerek formáját egy meterorit becsapódásának köszönheti, a másik egy millió évvel ezelőtti vulkánkitörést tart valószínűnek, amely több mint 8 ezer km-es magmahullámot lövellt ki.

Bármi legyen is az eredete, csodálni kell a tökéletes formáját és a kincseket, amelyek a kráterben rejlenek: a platinát, az aranyat, az ezüstöt és a nagy mennyiségű más nemesfémet. Ezek a vulkánkitörés elméletét erősítik, annál is inkább, mert kondritet is találtak. Ennek a kőzetnek a kialakulása azonos azokkal a kis hideg testekkel, amelyek a naprendszer keletkezésének kezdetén jöttek létre.

A hegy kincseit elszigeteltsége óvja.

A Kondjor 1100 km-re van a legközelebbi várostól, Habarovszktól és különleges engedély is kell a látogatásához. 2006-ban a NASA is lefényképezte az űrből, hogy tanulmányozhassa.

Szólj hozzá

geológia Oroszország Földrajz