2020. júl 03.

Wojtek tizedes hősi története

írta: Göbölyös N. László
Wojtek tizedes hősi története

5606f33fbd86ef11008bd3ba-750-868.jpg

A háborúkban sok abszurd történet játszódik le és a valóság sokszor elképesztőbb tud lenni, mint a fikció.

Lengyel katonák, akiket a szovjetek szabadon engedtek, miután a náci Németország 1941-ben megindította ellenük az offenzívát, hazafelé igyekeztek a Közel-Keleten keresztül. Iránban jártak, ahol a vadászok megöltek egy anyamedvét és a katonák örökbe fogadták a medvebocsot. Magukkal vitték Irakon és Egyiptomon át, majd 1943-ban hajóra szálltak vele Európa felé.

A katonák, fittyet hányva minden szabályzatnak, beléptették őt a szövetséges haderőbe magukkal együtt, még a zsoldkönyvbe is bekerült. Mivel súlya akkor már meghaladta a két mázsát, dupla porciót kapott. Wojteknek keresztelték el, az egyik gondozójától, Wojciech Narebskitől, akivel együtt harcolt végig 3 évet. A lengyel név eredetileg „boldog hőst” jelent.

Narebski 2011-ben idézte fel emlékeit a BBC-ben. „Olyan volt, mint egy kisgyerek, vagy egy kölyökkutya, üvegből itattam tejjel. Úgy bízott bennem és a többiekben, mintha a szülei lettünk volna. És védelmezett bennünket. Megtanítottuk, hogy ne bántsa az embereket. Nagyon nyugodt, békés természetű volt. Csak azzal a másik medvével és majommal nem jött ki, amelyeket szintén örökbe fogadtunk. Wojtek emelte a katonák morálját, és részt vett a harcokban, ő cipelte a lőszert.”

A medvéről, akinek ma életnagyságú szobra van Krakkóban és hamarosan rajzfilmben elevenítik fel az életét, egy angol katona elmesélte, hogy elképedve látta, amint egy medve húz egy lőszeres kiskocsit a Monte Cassino-i csatában.

Narebskitől tudjuk azt is, hogy Wojtek szívesen rágyújtott és az alkoholt sem vetette meg, de soha nem részegedett le. Tizedesi rangban szerelt le, miután az olasz fronton még 1945. áprilisában részt vett a Bologna körüli harcokban.  Civil életét az edinburgh-i állatkertben töltötte, ahol egykori bajtársai gyakran meglátogatták. 1963-ban, 21 éves korában pusztult el.

„Hiányzik. Mintha a fivérem lett volna” – emlékezett Narebski.

 

Szólj hozzá

történelem medve II.világháború Lengyelország