2020. júl 10.

A gorgonzola története

írta: Göbölyös N. László
A gorgonzola története

piccante.jpg

A zöld (kék) penésszel erezett sajt, amelyet a középkor óta készítenek Lombardiában, állítólag egy gondatlanság szüleménye.

Egy szerelmes ifjú nem fejezte be a munkáját, nem várta meg, hogy az aludttejből kicsöpögjön a savó és ezzel kész legyen a sajtja alapanyaga, hanem kedveséhez sietett. Éjszaka hazatérve vette észre, hogy az anyag a szűrőben keményedik. Kidobni sajnálta, a masszát belekeverte a következő adagba. A meglepetés akkor érte, amikor érlelése után formára akarta vágni a sajtot és az tele volt zöld (kék) penészcsíkokkal. Rondán nézett ki, de az íze kellemesen pikáns volt.

A penészt, ma már tudjuk, egy penicillin-fajta okozza, amelynek ismerjük a gyógyhatását. És talán nem véletlen, hogy akik a gorgonzola érlelésével foglalkoznak, különösen ellenállnak a fertőző betegségeknek.

Hazájában, Észak-Olaszországban, két fajtáját gyártják: az egyik puhább, krémesebb, édesebb, érlelése kb. 2 hónapig tart. A másiknak karakteresebb az íze, csípős, több benne a penész, hosszabb ideig, több mint 3 hónapig érlelik.

A gorgonzolának egyre nagyobb a népszerűsége világszerte. A Grana Padano és a Parmigiano Reggiano utána a harmadik helyen áll. Sikerét annak is köszönheti, hogy sokféleképpen fel lehet használni: meleg pirítós kenyéren egy kis gesztenyemézzel, paprikalekvárral, gnocchi ízesítésére némi darált dió hozzáadásával. Kiválthatja a fetát is a görög salátán, sőt, belekeverhetjük a tzatzikiba is. Aki szereti az extrém ízeket, tehet rá olvasztott, vagy reszelt csokoládét. Hagymával, salátával, zöldségekkel, paradicsommal finom burgert is össze lehet állítani vele.

 

 

Szólj hozzá

gasztronómia sajt gorgonzola Olaszország