2020. júl 18.

Keserűen szereti a kávét? Lehet, hogy ön pszichopata?

írta: Göbölyös N. László
Keserűen szereti a kávét? Lehet, hogy ön pszichopata?

psychopath.jpg

A fenti kérdéseket látván egy Rejtő-replika jutott eszembe: „Szokott vacsora után sétálni? Akkor lepra.” Az innsbrucki egyetem kutatói megdöbbentő elméletet állítottak fel: szadista hajlamú pszichopata lehet az aki a fekete kávét cukor nélkül issza.

A 2015-ös tanulmány az Appetite című szaklapban jelent meg. Most azért került újra szóba, mert a chicagói Roosevelt egyetem szakemberei vizsgálták és bírálták ezt a megállapítást. Az amerikai pszichológusok csak nagyon kis összefüggést találtak a keserűt kedvelés és az úgynevezett machiavellisztikus hajlamok között. Ezt az eredményt nagyon óvatosan kell kezelni – mondják, mert nem tartják elegendőnek az innsbruckiak ezer fős mintáját, nem a négy tesztet, amelyek alapján narcisztikus, szadista, vagy agresszív személyiségi jegyeket találtak az illetőknél.

Azt is kétkedve fogadják, hogy aki a cukrozott tejeskávét és általában az édes ízeket részesíti előnyben, azok kedvesebbek, együttműködésre hajlamosak, szimpatikusak. Véleményük, hogy ízlésünket a kultúránk befolyásolja, ráadásul változhat is. Például gyermekként utálhatjuk a zöldségeket és a kávét sem szeretjük, nem beszélve arról, hogy sokan azért isszák keserűen a kávét, mert vigyáznak a vonalaikra.

Szólj hozzá

kávé tudomány személyiségzavar USA Ausztria