2020. júl 25.

Erőfeszítések a rinocéroszok megmentéséért

írta: Göbölyös N. László
Erőfeszítések  a rinocéroszok megmentéséért

shutterstock_573042928.jpg

A helyszín Botswana, ahol harc folyik az orrszarvúakért. Az Okawango folyó deltájában nem maradt egyetlen egy sem. Az orvvadászok mindet elpusztították. 2000 elején a kormány és nemzetközi adományozók elindítottak egy programot a betelepítésükre Dél-Afrikából, ahol sok rezervátumban élnek fehér és fekete rinocéroszok. Katonai erők és környezetvédő szervezetek ellenőrzése alatt számuk hamar gyarapodott egy évvel ezelőttig Chief szigeten a Noremi rezervátumban, amelyet szárazföldi úton nehéz megközelíteni. De nem az orvvadászoknak, akik egy év alatt ötvenet megöltek. A feketékből annyit, hogy a maradék nem elég a populáció fenntartásához, és a fehérek szintén nagyon megfogyatkoztak. 

Kemény csata folyik az ázsiai piacon a rinocérosz-szarvért, kilójáért 65 ezer dollárt is megadnak. Az orvvadászok rendelkeznek modern technikai eszközökkel, és többségük mindenre elszánt ember. A botswanai kormány pedig nehezen tudja ellenőrzése alatt tartani a nagy mocsaras területet. 2019-ben elhatározták, hogy kijátsszák utolsó kártyájukat. Elkezdték befogdosni az állatokat és levágni a szarvukat. A „dehorning” módszerét más országok elítélték. Ellenzői azzal érveltek, hogy a szarv nem felesleges dísze az állatnak, fontos funkciója van a ragadozók elleni védelemben, a közösségi kapcsolatokban. Aki elfogadja, azzal érvel, hogy a szarv, mint a köröm, újra kinő és egy szarv nélküli állat már nem érdekli az orvvadászokat.

A szarvatalanítás azonban nem bizonyult hatékonynak. Nemrég öltek meg egy szarv nélküli nőstényt, amelynek ráadásul kicsinye volt. Ezt két okkal magyarázzák: a szarvcsonk is eladható, de az is lehet, hogy az orvvadász csalódása miatt dühében ölte meg az állatot. De az is lehet, hogy a hatóságokkal szembeni erődemonstrációnak szánta.

A rinocéroszok öldöklése tehát tovább folyik, sőt, fel is gyorsult. És Botswana mintha enyhítene is állatvédelmi politikáján. És bár a 135 ezerre becsült populációból csak 270-re ad kilövési engedélyt, ezt az orvvadászok buzdításnak tekintik.

 

Szólj hozzá

állatvilág orrszarvú Botswana