2020. júl 29.

Az emoji, korunk digitális eszperantója

írta: Göbölyös N. László
Az emoji, korunk digitális eszperantója

 037e79b2fb52127537be79110891ae3f.png

Kezdetben csak grafikai jelek voltak, két pont, vonás, zárójel, majd jöttek más jelek, de még mindig csak kiegészítők a leírt mondatokhoz. Mára teljes értékű nyelvvé formálódtak és mindennap új formákkal gazdagodnak – írja a Repubblica.

Amikor a Forrest Gump futójelenetében a főhős sáros arcát beletörli egy vacak pólóba, a trikón, amolyan "Veronika kendője"-parafrázissal megjelenik egy smiley. A film 1994-ben készült, és akkor aligha gondolták volna, hogy az emojiknak micsoda tárháza fog kialakulni néhány éven belül.

Valóságos digitális eszperantóvá lettek, olyan népszerűséggel, amelyet a Lazar Zamenhof által kitalált univerzális nyelv soha nem tudott elérni. Az emojikkal ugyanis nyelvtudás nélkül is lehet kommunikálni. A világjárvány kitörése óta is sokat fejlődtek, ma már leképezik egész digitális társadalmunkat.

A július 17-én megtartott Emoji Világnap alkalmából felmérést végzett a Wiko. A megkérdezettek 57%-ának tetszenek, mert gyorsabban ki tudnak fejezni egy érzelmet és azonnal meg lehet osztani. Az új emojikat 58% fogadja lelkesedéssel. A különbözőségnek szentelteket 66% tekinti fontos fordulópontnak.

Míg az emojik 84%-a általában pozitív érzelmekről szól, a karantén idején a nevető arc helyett 31%-ban a síró arc jelent meg. És bár az 55% szerint egy emoji felér 1000 szóval, de 72%-nak az a véleménye, hogy nem lehet kifejezni vele a művészeteket, a dalokat, nem lehet elmesélni egy könyvet, és ha nem korrektül alkalmazzák, félreértésekre adhat okot.

Végül kiderült, hogy az emojit nemcsak a fiatalok szeretik, hanem az érett korosztály 36%-a is.

 

Szólj hozzá

média internet társadalom