2020. sze 16.

Kétféle profilú otthonról dolgozó létezik. Ön melyikhez tartozik?

írta: Göbölyös N. László
Kétféle profilú otthonról dolgozó létezik. Ön melyikhez tartozik?

bloom-wfh-1630_1.jpg

A járvány miatt sok embernek vannak már tapasztalatai az otthon végzett munkát illetően. Kiderülhetett már, hogy szigorúan külön választja-e ezt a munkát a magánéletétől vagy szereti vegyíteni a kettőt. A két jellemző stílus szerint lehet valaki szegmentáló vagy integráló profilú.

Bár a járvány kész helyzet elé állította a munkavállalókat, mindkét munkakörülmény megterhelőbb, ha nem felel meg vagy ellentétes a természet adta profillal.

Hogy valaki melyikhez tartozik, azt a következőkből meg lehet állapítani:

A szegmentálók a lehető legmerevebben elválasztják a munkát a magánélettől. Az integrálók viszont könnyedén átmennek az egyikből a másikba. Dolgoznak egy kicsi aztán a családdal vagy másvalamivel foglalkoznak, majd gond nélkül visszatérnek a munkájukhoz.

Mindkét profilban lehet valaki szélsőséges vagy helyezheti magát valahová a kettő közé – magyarázzák a Miami Egyetem kutatói.

A kutatók azt is észrevették, hogy a szegmentálók még tárgyakkal is elválasztják egymástól a két területet. Például van, akinek két naptára van. Az egyikbe csak a munkával kapcsolatos dolgokat írja be, a másikba csak a magánéleti programokat.

Megfigyelték, hogy a szegmentelők könnyebben fejezik be a napi munkát, míg az integrálók akkor is visszatérnek hozzá, ha már aznapra, úgy gondolták, hogy befejezték, nem tudnak ellenállni annak, hogy ne válaszoljanak egy-egy e-mailre akár éjszaka is.

A Google a saját berkeiben végzett szondázásában az alkalmazottak kétharmada vállalta magát integrálónak.

Ha valaki még ezek után is bizonytalan abban, hogy melyik profilhoz tartozik, annak a szakemberek azt tanácsolják, hogy egy ideig jegyezzék, hogy melyik profilban tudnak jobban dolgozni, melyikben tud jobb eredményeket elérni.

Sajnos mindkét profilnak számolnia kell azzal, hogy a munkahely milyen rendhez ragaszkodik, illetve rugalmasan kezeli-e a kérdést.

Abban profiltól függetlenül minden szakember egyetért, hogy pihenésre minden dolgozó embernek szüksége van. Ennek megfelelő időtartama személyenként változik.
Van, akinek egy félórai kikapcsolódás elég, attól függ, hogy ki milyen gyorsan képes kikapcsolódni.

Szólj hozzá

munka társadalom home office