2020. okt 09.

Mi árt jobban, a marihuána vagy az alkohol?

írta: Göbölyös N. László
Mi árt jobban, a marihuána vagy az alkohol?

13800--blog-post-image-20190603142656.jpg

A tudomány nem ad egyértelmű választ. Sok tényezőt kell figyelembe venni: hogyan hatnak a szívre, az agyra, a viselkedésre. Az időtartam is fontos, mert bizonyos hatások csak hónapokkal, évekkel később jelentkeznek.

A kutatást az is nehezíti, hogy az alkohol hatásait régóta vizsgálják, mint a drogot, amelyet rejtegettek illegalitása miatt.

Nézzük a tényeket: 2014-ben 30.722 amerikai halt meg az alkoholhoz kapcsolódó okok miatt. A marihuána fogyasztással összefüggésben nincs ilyen dokumentáció.

A múlt évben ugyancsak az Egyesült Államokban 30 ezren haltak meg az alkohol miatt és ebben a számban nincsenek benne azok a balesetek és gyilkosságot, amelyeket szintén az alkohol okozott. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint ez utóbbiakkal együtt a szám közel lenne a 90 ezerhez.

A DEA (Drug Enforcement Administration) szerint viszont a marihuána túladagolása miatt nem regisztráltak egyetlen elhalálozást sem. Az American Journal of Public Health-ben közzétett tanulmányban viszont azt állítják a kutatók, hogy az egészséges marihuána-fogyasztók nem kockáztatják jobban az idő előtti halált, mint azok, akik nem élnek vele.

A kutatók több mint 60 évig kísértek figyelemmel 65 ezer amerikait, tehát az 50-es évektől, amikor a „fű” kezdett szélesebb körben terjedni, mindenekelőtt a művészvilágban, írók, zenészek között.

A marihuána, úgy tűnik, sokkal kevésbé okoz függőséget, mint az alkohol. Az amerikai felnőtteknek a fele legalább egyszer kipróbálta és csak egy minimális arány vált függővé.

Az olasz országos drogmegelőzési intézet epidemiológusai 1994-ben végeztek egy felmérést 8000, 15 és 64 év közöttiekkel. Azok közül, akik legalább egyszer vettek magukhoz marihuánát, csak 9% kapott függőségi diagnózist, szemben az alkohollal, ahol ez az arány 15% volt. A kokain esetében már 17, a heroinnál 23, a nikotinnál pedig 32%-ot mutatott a felmérés.

A marihuána ártalmasabb lehet a szívre, a mérsékelt alkoholfogyasztásnak lehet pozitív hatása.

Az alkoholtól eltérően, amely lassítja a szívfrekvenciát, a marihuána gyorsítja és ennek rövidtávon lehetnek negatív hatásai. Az Olasz Tudományos Akadémia januárban közzétett tanulmányában nem talált elég bizonyítékot sem e megállapítás támogatására, sem annak elutasítására. Ellenben a kevés, vagy a mértékletes alkoholfogyasztás kisebb kockázatot jelent a szívinfarktusra, mint a teljes absztinencia.

James Nichols, a brit Alcohol Research igazgatója arra hívja fel a figyelmez, hogy óvatosan kell kezelni az ilyen adatokat, mert az összes pozitív hatást lenullázhatják az alkalmi nagyobb ivászatok.

Az alkohol különféle típusú rákot okozhat, a marihuána nem. Tavaly jelent meg amerikai onkológusok felhívása, amelyben arra kérik az embereket, hogy kevesebbet igyanak. Adatokkal bizonyították, hogy az alkohol napi fogyasztása kis mennyiségben is növeli például a nőknél a mellrák kockázatát menopauza idején vagy után. Az egészségügyi minisztérium szerint  rákot kockáztatnak a mindennap ivó férfiak is.

Korábban felmerült, hogy a marihuána ugyanúgy okozhat tüdőrákot, vagy agydaganatot mint a dohányzás, de ez nem bizonyosodott be. A volán mögött azonban kockázatos a fű, ha nem is annyira, mint az alkohol. Ez utóbbiról az amerikai National Highway Traffic Safety Administration kimutatta, hogy a 0,05%-os véralkoholszint 575%-kal növeli a baleseti kockázatot. A marihuána hatóanyaga, a THC igazából alkohollal kombinálva válik veszélyessé vezetés közben.

Egyes tanulmányok kapcsolatba hozzák az alkoholt az erőszakkal, különösen a családival, a kannabisszal nem. Egy olasz kutatócsoport szerint az alkohol szerepet játszik az erőszakos bűncselekmények 40%-ában. Ugyanakkor kiderítették, hogy a kannabisz-fogyasztók kevesebb eséllyel bántalmazzák partnerüket, mint azok, akik nem szívnak.

Mind a két anyag negatívan hat a memóriára, de eltérő módon. Ez a hatás súlyosabb azoknál, akik serdülőként kezdték használatukat. Ami a marihuánát illeti, a memóriazavar eltarthat a fogyasztás után hetekig.  A krónikus ivóknál a memória a koncentrálási képesség csökkenése és az ivás abbhagyása után évekig is megmaradhat.

Mindkét anyag növeli a pszichiátriai betegségek kockázatát. A drogosoknál a skizofréniát, az ivóknál a depressziót és a stresszt.  Az alkohol inkább okoz hízást, mert a drog, annak ellenére, hogy a drog is támaszt éhségérzetet. Az alkoholistáknál nagy a kockázat az elhízásra, hiszen egy korsó sörben 150, egy pohár borban 120 kalória van, a legnépszerűbb tömény szeszek – pálinka, vodka, whiskey – legalább 250, a likőrök 300 feletti kalóriát tartalmaznak 5 cl-ben!

A kutatások szerint a marihuána egészségi szempontból kevésbé veszélyes, mint az alkohol. Persze a mérték, mint mindenben, a fűben sem árt, és ez érvényes ott is, ahol már nem tekintik birtoklását, vagy termesztését illegálisnak. Vélhetően jöt fog tenni a tudományos megközelítésnek, amikor végre megszűnik a kender demonizálása, miközben az alkohol kézzel fogható káros hatásait a világon mindenütt elhomályosítja az államokat megillető jövedéki adó...

 

Szólj hozzá

tudomány alkohol egészség marihuána