2020. nov 10.

Sokan szándékosan nem veszik fel a telefont. Miért?

írta: Göbölyös N. László
Sokan szándékosan nem veszik fel a telefont. Miért?

776-7763028_telephone-ring-transparent-png-clipart-free-download-phone.png

Egy szociológus és két pszichológus segítségével keresi a választ a Huffington Post.

A beszélgetés másokkal időt és koncentrációt igényel és ez a mindennapi feladatok mellett plusz megterhelést jelent – magyarázza a szociológus. A mobiltelefon különösen tolakodó, mert nem helyfüggő.  A hálózatitól eltérően akárhol utolérheti az embert.

A pszichológusok szerint a fiatal nemzedék jól tudja rendezi a kapcsolatát vele. SMS-eket vált és hangos üzeneteket a What’s Appon, ami nagyon kényelmes, lehetővé teszi, hogy az ember akkor válaszoljon, amikor kedve van rá, és ez kevésbé fárasztó.

Van, aki önvédelemből nem veszi fel a telefont, ha az nem mutatja a hívó számát, mert fél az ismeretlentől. És van, aki tudja, hogy ki az, aki hívja és miért, de kellemetlennek tartaná a beszélgetést, vagy tudja, hogy az illető olyan szószátyár, hogy lelőni sem lehet, és nem érdekli, hogy a másik fél ráér-e vagy sem.

Vannak, akik csak személyesen képesek valakivel beszélgetni. Ha partner csak egy hang, sok minden hiányzik. Egy csendszünetet nehéz értékelni. Sok oka lehet, amit személy jelenlétnél észre lehet venni. Van, akit a telefon csak idegesít, úgy fogja fel, mint egy kényszerítő eszközt, mintha valaki rá akarná bírni a beszélgetésre, holott mással van elfoglalva.

A szerelemben ez a nemválaszolás lehet a magakelletés eszköze – vélik a szakértők. De lehet persze a szakítás jele is.

Egyébként sok problémát megszüntet a hangüzenet. A hívott fél tudja, ki hívta, esetleg azt is, hogy miért és van ideje átgondolni, hogy válaszoljon-e. Egyáltalán nem válaszolni viszont   udvariatlanság, hacsak nem valami extrém esetről, zaklatásról, fenyegetésről van szó.

Szólj hozzá

kommunikáció társadalom pszichológia