2021. jan 13.

Szent Ferenc nyomdokain

írta: Göbölyös N. László
Szent Ferenc nyomdokain

11-lingresso-delleremo-di-camaldoli.jpg

The Way of St.Francis néven egy német társaság tervezett meg egy 500 km-es zarándoklatot Közép-Itáliában, amelyen Sant’Ellerótól indul és Rómában ér véget, átszeli Toszkánát, Umbriát és Laziót, áthalad 52 településen.

A Firenze közelében lévő Sant’Ellero kastélyáról nevezetes, ide menekültek 1267-ben a ghibellinek, miután Firenzéből kiűzték őket. Innen lehet eljutni Pratovecchio Stiába, a ma már romos Romena várához, amelyet Dante is megemlít az Inferno 30. énekében.

A következő állomás a camaldoli remeteség, amelyet Szent Romuáld alapított a 10.század végén. Ez volt a szent spirituális menedékhelye az erdő sűrűjében. Ma egyedül az ő cellája látogatható, a többiben ma is bencés szerzetesek élnek, ők ápolják a környező fákat, amelyek része az UNESCO világörökségének. Poppi, Itália egyik legszebb középkori városa a casentinai erdők nemzeti parkjának szívében van. Ugyanitt található a vernai ferences szentély, ahol Assisi Szent Ferencen megjelentek a stigmák.

grotta-di-san-francesco.jpg

További mesés helyek következnek: Caprese, ahol 1475-ben Michelangelo született, majd Sansepolcro és Anghiari, ahol 1440-ben híres csata zajlott le firenzeiek és milánóiak között. Az eseményt falfestményen örökítette meg Leonardo Da Vinci, de az alkotásnak nyoma veszett.

Umbriában az első látványosság Citerna, fallal körülvett kis középkori település. Nevét víztárolóiról kapta, amelyekbe az esővizet fogták fel. Valóságos ékszerdoboz Cittá del Castello, a Don Matteo sorozatból ismert Gubbio, és innen jutunk el Assisibe, ahol a Szent Ferenc bazilika mellett érdemes megállni a San Rufino katedrálisnál. Itt keresztelték meg 1181-ben Szent Ferencet.

cattedrale-di-san-ruffino.jpg

Terniben látható a múmiák múzeuma. A 19. század végén itt találták meg számos helyi lakos teljesen épen maradt mumifikált földi maradványait, ezekből 20 látható itt. Poggio Bustonéban áll a Szent Ferenc alapította szentély, ahol 1208-ban megjelent előtt a bűnbocsánat hírét hozó angyal.  Rieti völgyében van az Erdei Szentély, ahol Szent Ferenc csodát tett, megszaporította a rossznak ígérkező szőlőtermést.

santuario-santa-maria-della-foresta-med.jpg

Nerolában az Orsini-vár arról nevezetes, hogy ide vonultak vissza Giuseppe Garibaldi katonái a pápai hadak elől a Rómáért vívott harc során. Innen már csak lépés az Örök Város.

Szólj hozzá

vallás zarándoklat Olaszország Assisi Szent Ferenc