Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Cogito 22/6-1

1019368_0.jpg

A vezérlő születésnapján megint megszentségtelenítették az egyik legszebb budapesti templomot a neki ajánlott hálaadó misével, ahol Isten ajándékának nevezték.  Közben a Flórián téri cséndzsben 406 forintért lehetett egy eurót vásárolni. Már látom lelki szemeimmel, hogy ismét visszatérnek az utcai cséndzselők, mint hajdan a Váci utcában és a Keleti Pályaudvar körül az arabok és a jugók, akik áron alul, kéz alatt adták a kemény valutát a 80-as években.

A vezérlő könnyedén féknyúznak nevezte, hogy ő a sokdanos bábja, majd másnap megakadályozta az újabb szankciókat a pravoszláv egyházi vezető elleni büntető intézkedésre hivatkozva, aki pedig köztudottan a sokdanos bábja. Ha eddig nem lett volna valakinek nyilvánvaló, hogy kihez húz. Egyúttal egyszer s mindenkorra megbukott az Unió konszenzusos rendszere. Ugyanúgy, mint évtizedekkel ezelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsáé, ahol az állandó tagok vagy szövetségeseik/vazallusaik ellen egyetlen határozatot sem sikerült elfogadtatni.

„A magyar nemzet 1100 éve összetart” – harsogja a tv a trianoni emléknap beharangozójában. Na/sze, úgy is mondhatnánk, of course, my horse. Ha így lett volna, talán megússzuk Mohácsot, talán nem leszünk a nácik utolsó csatlósai, talán nem sikerül már a rendszerváltás pillanatában végzetesen megosztani az országot, talán nem kerülhet tartós hatalomra egy olyan ember, akinek a gyűlöletkeltés a legfőbb fegyvere.

Vaddisznók járják be a János kórház környékét. Már csak Fekete Rok, alias Surda hiányzik fekete, illetve kockás kalapjával. Jut eszembe: nem lehetne bizniszelni az egyikkel? Szent Imre hercegnél és a költő Zrínyinél már bevált…

És a Hazai 250 grammos vaj ára már 999 forint….Alig hónap alatt drágult 100 forinttal, és ennél csak drágábbak vannak. Még jó, hogy háború van és a vezérlőnek van mire és kire fogni a háborút. Az utóbbi természetesen a „tudjukhogyki” kategóriába tartozik…Közben a Flórián bankautomatáinál soha nem látott sorok állnak és a közeli szupermarket ATM-je is feloldotta a 100 ezer forintos limitet.

Hatvan év után győztünk tétmeccsen az angolok ellen. Akár örülhetnénk is, ha a tilalom miatt beengedett gyerekek nem viselkedtek volna ugyanúgy, mint a felnőtt szurkolók. Lehet, hogy az idősebb nemzedékeknek lassan el kell indulniuk arra a bizonyos hegyre, ha nem akarnak életük végén még megalázóbb helyzetekbe kerülni…

És folytatódik a „besurranó tolvaj”-tempó: június 4-én szombaton este, amikor a népet a focimeccsel, a nemzeti összetartozással és csíksomlyói búcsúval kábították el, csendben megjelent a Magyar Közlönyben, hogy kitől mennyit rabolnak el „extraprofit” és „rezsicsökkentési alap” címén. Nemcsak azért, hogy majd lassan vegyék észre, de azért mondhassák, hogy ők bejelentették, hanem azért is, hogy hátha a háromnapos ünnep után a tőzsde is elfelejti és nem követi újabb forintzuhanás….És akinek még ennyi parasztvakítás sem elég, az újra nézheti elölről a Barátok közt 10 ezer részét, meg a 200. Szenes Iván-emlékkoncertet…

A Repubblica videón örökítette meg feketeinges (olaszul: camice nere) szurkolónak mondott honfitársainkat, akik az azzurrik elleni vesztes meccs után karlengetve, Mussolinit éltetve vonultak végig Cesena utcáin. Csak emlékeztetni szeretném nemzeti érzelmű szurkolónak mondott honfitársaimat, hogy a Duce elég csúnyán végezte be dicsőségesnek indult földi pályafutását.

Csoda történt: a Nagy Fehér Ingyenes Manipulátroll (továbbiakban NFIM) nem írta sem a főpolgármester, sem pedig Brüsszelsorosháborúsuszító számlájára a Budapesten pusztító felhőszakadást. Homokszem kerülhetett a gépezetbe….

Manapság gyakran összefutok reggel alternatív rocker barátommal a boltban. A minap megáll a hűtőpult előtt, és az árak láttán csak ennyit mond: „Azt hiszem, át kell gondolnom a mai táplálkozásomat.”

Kórházban lévő Apámnak új telefon kellene, de régi számmal. A szolgáltató egyik ügyintézője azt mondta, semmi gond, átteszik a SIM-kártyát, ha nem megy, adnak egyet 5100 forintért. Másnap visszamegyek, másik ügyintéző közli, hogy áttenni nem lehet, mert nem kompatibilis, az új SIm-kártyához pedig a tulajdonos személyes jelenléte kell. Háromszor mondom el neki, hogy a tulajdonos kórházban van, 90 éves és a folyosóra sem tud kimenni. Hiába van nálam a szolgáltatóval kötött összes szerződés, csak a tulajdonos kell, vagy meghatalmazás tőle, két tanú, mindenféle egyéb személyes okmányok. Erre most nincs lehetőség és Apám nem maradhat fél napig sem telefon nélkül. Hiába mondom, hogy az első ügyintéző mit mondott, a második csak a jogszabályokra hivatkozik…vajon, ha kicsit Nyugatabbra mennénk, el lehetne-e intézni egy rohadt SIM-kártyát egyszerűbben…. Az ügy ellenben némileg visszaadta a hitemet az emberi szolidaritásban, mert amint felvetettem a közösségiben, azonnal tucatnyian láttak el jótanácsokkal.

Ritkán fordul elő velem, hogy egy filmet annak vizuális-lelki borzalmai miatt nem tudok végig nézni, különösen, ha ismerem a történetet, sőt, magát a filmet is láttam. Így jártam most a Nyugaton a helyzet változatlan 1979-es verziójával. Már a harctéri felvételek is kikészítettek, de még inkább a kiképzés képsorai, amelyről saját békebeli tapasztalataim jutottak eszembe. De ott adtam fel, amikor az egyik kórházi jelenetben kiürítettek egy ágyat. Miközben Apám is kórházban van, és bár nincs életveszélyben, az ő korában soha nem lehet tudni…És eszembe jutott, hogy egy évvel korábban egyik este a Szindbádot néztük, amelynek utolsó jelenetében a főhős szívrohamtól esik össze a zarándoktemplom oltára alatt, és Apámat még aznap éjjel mentő vitte kórházba szívroham gyanújával….

Újabb kívül ropogós, belül nyers cipóval próbálja betömni a pofánkat a nemzeti látványpékség: hét havi nyugdíjemelést kapunk visszamenőleg, és mindez a július 1-én esedékes 3,9 %-kal együtt 8,9% plusz lesz. Baciamo le mani – ahogy ezt Szicíliában a Keresztapáknak mondják, akik jóindulatúan és elégedetten hordozzák körbe tekintetüket. Miközben a forint inflációja még hivatalosan is meghaladja a 10%-ot, az euró pedig a nemzeti bank középárfolyamán is 400 felett van, de hát azt már megtanulhattuk, ha előbb nem, a rezsicsökkentés bevezetése óta, hogy boldog és ártatlan népünk számtanból kollektíve bukásra áll…

Megvolt az évszázad mérkőzése. Szép volt, Fiúk, most kell szerénynek lenni - mondta a vezérlő. Ezt az erényt neki kellene mielőbb gyakorolni, miként úgy jár, mint egy előde, aki összes tulajdonságai közül a szerénységét szerette a legjobban. És ne feledjük: annak idején Puskás Öcsi, mint csapatkapitány megköszönte Sztálin elvtárs legjobb magyar tanítványának a győzelmet. Ez utóbbit 3 évvel később az elvtársak kimenekítették és utolsó 15 évét száműzetésben élte le.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása