Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Focigyilkosok diadala

uefa-euro-2016-semi-final-tournament-schedule-uefa-european-championship-2016.jpg

Bekövetkezett az a rémálom, ami 2004-ben: egy antifutballt játszó csapat nyerte az EB-t, mert olyan taktikával léptek a pályára, hogy senki nem tudta őket megverni. Így aztán a portugál győzelemmel ismét tort ülhetünk a szép futball felett, és megint lelkendezhetnek azok, akik két futballistát ismernek évek óta a világon, hiszen egyikük megint félisten lett, ha másképpen nem, a végső diadal partvonal melletti levezénylésével.  

Igaz, mondhatjuk, hogy a piros-zöldek képesek voltak a fináléban megfogni az addig sziporkázó franciákat, akik addig nagyszerű támadójátékkal kápráztatták el a futball ínyenceit, és ha a 92. percben Gignac lövése nem jön ki a kapufáról….de kijött. Ezzel együtt ezen a furcsa EB-n mégiscsak Griezmann, Giroud, Payet, Pogba nevéhez fűződnek a legemlékezetesebb momentumok, még akkor is, ha Eder mindent eldöntő lövése kétségtelenül szép volt. A focit gólra játssszák, és egy több mint a nulla.  

Arról, hogy ez az ’irányított sorsolás” úgy rossz, ahogy van, már írtunk ezen az oldalon, és mások is szóvá tették szerte a világon. Lehet persze azzal érvelni, hogy a „kis csapatoknak” így több lehetőségük volt, és volt, amelyik tudott is élni vele, a másik oldala a dolognak viszont az, hogy minimum két, de inkább három előrehozott döntőt láthattunk, az olasz-spanyolt, a német-olaszt és a francia-németet. Miközben Portugália lényegesen gyengébb ellenfeleket legyőzve, nem kis szerencsével került be a fináléba.  És jobb, ha nem nagyon firtatjuk annak a 3-3-nak a történetét…A döntőben pedig mintha erényt kovácsoltak volna CR7 sérüléséből, a függőségtől megszabadulva még tökéletesebben játszották fociölő játékukat.

De ha már az „irányított sorsolás” átkát említsük, azért legyünk tárgyilagosak: a kicsik közül Izland hallatlan lelkesedésével váltotta ki sokak rokonszenvét, (olyanok voltak, mint 1966-ban az észak-koreaiak, vagy 1990-ben Kamerun csapata), míg ki tudja, hogy Wales mire ment volna az elődöntőben, ha nem veszti el sárga lapok miatt karmesterét, Ramsey-t, és Davies-t a védelem erősségét…Miközben több esélyesnek kikiáltott csapat kifejezetten csalódást okozott. Az angolok csupán azt tudták bebizonyítani, hogy néhány ígéretes fiatalt megint sikerült túlsztárolniuk, a komoly megmérettetéskor igencsak könnyűnek találtattak. A spanyolok és a tikitaka felett eljárt az idő, az elmúlt 8 évben mindent megnyertek, amit lehetett, de most már komoly generációváltásnak kell jönnie, nem lehet örökre Iniestára, Ramosra, Fabregasra, Piquére, David Silvára építeni a csapatot.

Persze felvetődik az is, hogy az olasz válogatott mezében vonul-e majd az egyszer az aggok házába Gigi Buffon és a BBC-védelem? És máris jöhet a válasz, hogy a négy „vénséggel” négy meccsen egyetlen gólt kaptak azzurrik. Ott inkább az a baj, hogy jelenleg nincs egy Pirlo képességű irányítójuk, ráadásul az utódnak kikiáltott Verratti és a Serie A legjobb labdaszerzője, Marchisio sérülés miatt el sem utazott Franciaországba és azért a csatárok sem Totti, Del Piero, Inzaghi kaliberű befejezők. Emlékszünk még, 2006-ban Marcello Lippinek az volt a gondja, hogy kit hagyjon ki (és az említettek mellett még ott volt Gilardino és Luca Toni…).

Apropó, csatárok! A legérthetetlenebb talán a németek játéka volt. Az a Nationalelf, amely 2014-ben elkápráztatta a világot gyors, szellemes, gólratörő játékával (aki látta, sosem felejti el a brazilok elleni 7-1-et), most tologattak, ívelgettek, és már az olaszok ellen is csak szerencsével jutottak tovább. A franciák ellen szinte rossz volt nézni világbajnokok és BL-győztesek szerencsétlenkedését, a 2010-es vb-gólkirály Thomas Müllernek és a legutóbbi vb-finálét eldöntő Götzének egy értékelhető megmozdulása nem volt az egész EB-n. A németek is beleestek a tőlük idegen, divatos stílus csapdájába, a „labdabirtoklásba”. Láthattuk, mire mentek vele…

Ugyancsak talány a belgák játéka. Évek óta „titkos favoritként” emlegetik őket, nagyszerű egyéni képességű játékosaik vannak, de valahogy egyelőre még nem tudták őket összegyúrni egységes csapattá. Egy-egy meccsen valóban sziporkáztak, pl. az írek ellen, aztán ellenünk, aztán a wales-iek ellen esélyük sem volt. Lehet, hogy a kevesebb nagyágyú több lenne?

És végül magunkról. A magyar csapat felülmúlta a józan várakozásokat, ennél többet nem remélhettünk, ennek is örülnünk kell, hogy ez az eredmény mit ér, majd kiderül a vb-selejtezőkön. Azt azért ne feledjük, hogy e kis sikertől nem lesz a magyar foci általános színvonala jobb, hiszen a csapat nagy része nem az NB I-ben kergeti a labdát, és a már itthon játszó nagy öregek, mint Gera és Király, a világ legjobb bajnokságaiban edződtek. Éppen ezért is a „hősöknek kijáró” fogadtatás, a nemzeti népünnepély nem más, mint mérsékelten sem ízléses propagandafogás, ópium a népnek, amelyhez a magyar válogatott futballisták (nem tehettek mást…) asszisztáltak. Bízzunk benne, lesznek még olyan eredményeik, amelyek nyomán valóban megérdemlik a diadalmenetet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göbölyös N. László 2016.07.11. 09:21:50

Kedves Batigol, kérlek, hogy tedd fel újra a kommentedet, nem állt szándékomban kimoderálni, véletlenül rossz gombot nyomtam meg. Egyébként a Te megközelítésed is elgondolkodtató, viszont én eleve hülyeségnek tartom ezt a legjobb 4 harmadik dolgot. Miért nem lehetett pl. ha már mindenképpen 24 csapat, hogy továbbjut a 6 első 2, és akkor ezt a 12-őt 4 csoportba osztják, ők körbe játszanak és mindegyik csoportból az első jut tovább, és onnan egyenes? Így csinálták például az 1982-es vb-n, amikor bevezették a 24 csapatot..

Göbölyös N. László 2016.07.11. 09:29:38

Batigol írta: Az, hogy a két ág úgy alakult ahogy, az nem a sorsolás, hanem az ún. nagycsapatok hibája (mármint, ha erre vonatkozóan gondolod, hogy a sorsolás nem volt jó).
Mert pl papírforma, és a sorsolási kalapok szerint is, az angoloknak Wales, a spanyoloknak Horvátország, az olaszoknak Belgium helyén kellett volna továbbjutni. Ami azt jelenti, hogy egyből kiegyensúlyozottak lett volna a két ág, csak az ún. nagycsapatok méltóztattak borítani a dolgon, hogy persze saját maguk szívják meg (kivéve az olaszokat, ugye, bár az is kérdés, hova jutnak ők, ha nem a belgák helyett lesznek csopelsők. Ismerve az olasz taktikai felkészültséget, minket, és Walest is kiverték volna). Az is kérdés, hogy a spanyolok, angolok a szar focijukkal hiányoztak e bárkinek, vagy erősebbnek minősíthetők e egyáltalán, mint az ún. kicsik.

Szóval jó volt ez így, mivel a papírformák borultak, ezért lett érdekes a dolog.

Göbölyös N. László 2016.07.11. 09:31:10

Batigol írta: Felejtsük már el ezt a focigyilkosok diadala szöveget. A védekező, kiváró taktika, éppoly legitim, mint az ötezer passzos, negyvenszer kapuralövős, kitámadós játék. Semmiképpen nem jelenti azt, hogy aki védekezőbb szellemű, az nem akarja ugyanúgy a sikert, mint aki támadóbb felfogásban játszik.

Ja hogy, szemre, az ún semleges szurkolói hiperparadoxonban leledző futballrajongók ezt már nem tudják élvezni. Pech. Szerintem a portugáloknak és szurkolóiknak összességében kevés baja van ezzel.

Göbölyös N. László 2016.07.11. 09:33:49

Ízlés dolga. Persze lehet, hogy ha a magyarok nyerik meg ilyen játékkal az EB-t, akkor azt mondom, hogy szép volt, Fiúk. Ez a különbség az elkötelezett szurkoló és a pártatlan néző között. Azt nem vitatom, hogy a portugálok is akarták a sikert, csak az a stílus, ahogyan ezt akarták, nekem nem szimpatikus. Mint ahogyan az Atletico Madridé sem az....

Krisz11 2016.07.11. 09:34:11

Legalább nem Afrika nyerte.

kukasmacska 2016.07.11. 09:35:56

Na most ha a németek, olaszok, spanyolok és angolok egyaránt csalódást okoztak, akkor miért is nekik kellett volna döntőzniük?
Mitől antifoci, amit Portugália mutatott, különösen a döntőben? Ha végig egykapuztak volna a franciák, ha végig a galloknál a labda (ami egyébként csak egy adat, a meccseket nem labdabirtoklásra játsszák - mint a cikkből is kiderül) ha Portugália át sem lépi a felezővonalat és kapura sem lő, akkor oké, de nem ez történt.
2004 és 2016 sem volt rémálom, legfeljebb a T.Szerzőnek nem tetszett a produkció. Van ilyen.

Fletch egy német bankigazgató 2016.07.11. 09:36:56

A franciák pont ugyanazt a fos antifocit tolták. 2vel volt több helyzetük.

Nemzeti Dohányos 2016.07.11. 09:40:07

Vicces nézni, ahogy a "futballkedvelők" folyamatosan vágyálmokba ringatják magukat: a kétévente egy, kivételesen laikusnak is élvezhető meccsről rajongtok, hogy ez az igazi foci. Pedig rossz hírem van, amit a Portugálok csináltak, az az igazi foci. Ilyen a meccsek nagy része: unalmas, óvatoskodó szar. Délibábot kergettek.

Trisi · www.alphawing.hu 2016.07.11. 09:49:22

Nem vagyok focikedvelő, ezért megnézek olykor pár meccset. Ha az első 20 percben labdatologatást látok és szöszmötölést akkor átkapcsolok máshova. Ha azt látom, hogy megy a harc és helyzetek vannak és cselezés és élvezetes a meccs akkor maradok.
A tegnapi meccset konkrétan elkapcsoltam, annyira unalmas volt.

Csak a szponzorokat nézve, ha nincs ki nézze, nem lesz bevétel. Márpedig a népnek kell a show, kell a felhajtás, a sok gól és az izgalom. Ezért nézi! Rengeteg olyan ember van aki nem műértően nézi, hanem élvezetből. Ezért szerettem most nézni a magyarokat, mert hajtás volt és rendesen odatették magukat. Egy meccsen 6 gól? :) Szuper!! Nekem a 0-0 nem szórakozás.
Kicsit olyan ez, mint amikor valami nyári mozit nézek meg, amit a kritikusok lehúztak, de nekem mégis kikapcsolódás volt.

Nevezzetek fociidegennek ezért, vállalom. De a reklámokat nekem vetítik és nekem van a mezeken Nike pipa és a lelátó előtt is nekem megy a logós felirat. Ebből van bevétele a sportnak, tehát nem kellene leírni a nem szakértő tömeget aki szórakozásból néz évente 1-1 meccset.

Mérnork 2016.07.11. 09:54:11

@Nemzeti Dohányos:
Így van, a foci 1×űen unalmas. Túl hosszú ideig tart egy meccs, túl nagy a pálya, túl kevés a sikeres akció. Sokszor egy nyomorult büntetőrúgás miatt nyer a szarabbul játszó csapat...

FlybyWire 2016.07.11. 09:55:58

Az utolsó bekezdésetért kár volt.
Miért ne örülhetne feltétel és bármilyen politikai vagy egyéb irányultság nélkül BÁRKI ennek a foci eredménynek itthon?

Csak szánom az ilyen, mindent politikán át látó megnyilvánulni tudókat.

2016.07.11. 10:11:40

Nem értettem, h ez a szakmaiatlan írás mit keres főoldalon, de aztán ahogy eljutottam az utolsó bekezdésig világossá vált számomra. Hiába na, aki balos az balos.

teleorman 2016.07.11. 10:17:25

Régóta nézek meccseket. Régen csakugyan jobb volt. Ma már túl kicsi a pálya vagy a kapu (inkább túl sok a játékos vagy túl sokat futnak). Beállt védelem ellen a legjobb csatársor is csak szerencsétlenkedni tud. Nemzeti Dohányossal értek egyet: a legtöbb meccs egyszerűen dögunalmas, csak nehéz ezt bevallani magunknak: az igazság fáj. A FIFÁ-nak végre fel kellene ébrednie, mielőtt a többség és belátja, hogy a futbal unalmas lett. A legegyszerűbb lenne 10, esetleg 9 főre csökkenteni a játékosok számát.

Kivlov 2016.07.11. 10:31:37

NIncs ezzel semmi baj, gólra játsszák, nyertek a porto-k.
Egy csapat sem volt igazán meggyőző végig. Mi játszottuk a focit meg Wales. A nagyobbak közül németek, olaszok, frankok, belgák egy-egy meccset elkaptak (frankok többet is), de alapvetően kifacsart játékosok erőlködését mutatták be. A kicsik tették jóvá azt az EB-t.

2016.07.11. 10:32:08

ez az egyik legrosszabb duma, amikor a győztest szidjuk. Magam sem kedvelem a portugálokat, de természetesnek veszem, ha egy csapat szavezetője a keret képességeihez, adottságaihoz alakítja a taktikát.

Ha nincs tucatnyi kreatív játékos a csapatban, akkor masszív védekezést és az ellenfél kreatívjainak semlegesítését kell elérni. Akik számítanak, vagyis a portugál emberek, azok tökéletesen boldogok egy így szerzett sikerrel, és nem cserélnék el egyetlen látványosan elbukott meccsre sem.

Lehet nyafogni, meg a foci halálát vizionálni, de ez egyrészt hülyeség, másrészt ha visszatekintünk a múltba, mindig voltak látványosabb és rakkolósabb periódusok. ez is változni fog.

Aki hisztizik, mert nem volt huszonhat gól, az nézzen reálbarszát 0-24 órában. Valószínűleg nem is szokott mást.

Hozzátéve, hogy a magyar válogatott első két meccse sem lehetett túl látványos egy semleges szemlélő számára. És akkor?

2016.07.11. 10:43:21

anglia mióta nagy csapat?

Shopping 2016.07.11. 11:04:14

El se olvasom, annyira, ostoba és elfogult már a cikk címe is!

Ha minimálisan értene a focihoz a cikk írója, és túl tudna lépni azon hogy egy olyan csapat nyert amelyiket nem szeret, --akkor esetleg tudna írni elfogulatlanul...

Az EB döntők, a nagy tét miatt, mindig is ilyenek voltak. Előre tudható volt ( már azoknak akik értenek hozzá) hogy a taktika megöli a játékot.
Jelezném ez ugyanúgy igaz a Franciák játékára is! Ők sem focizták azt amit tudnak, mert féltek a Portugál kontráktól.
A lelki teher, az edzők utasításai, a hazai pálya elvárásai miatt, ilyen lett a játék.
A csapatok, vezetőedzők, pont leszarják, hogy a butácska posztíró "izgalmas, szép játékot" szeretne látni.
Ők-mint minden profi sportoló(!!)- NYERNI AKARNAK! És mindent ez alá rendelnek.
Ennyi.
Menj el sportolni, és akkor tudni fogod. Vagy inkább maradj a fotelben és írogass ilyen bugyuta cikkeket.

Kelly és a szexi dög 2016.07.11. 11:04:21

Szarházi franciák, azért ez a csapatuk is egy nagy nulla - az, hogy a többiek is gyengék voltak, nem jelenti azt, hogy megérdemeltek volna bármit is.
Ez a "kiscsapatok" tornája volt, a többiekre kár szót vesztegetni!

steery 2016.07.11. 11:04:35

A futballban egyetlen szabály van. Több gólt kell lőni a győzelemhez, mint az ellenfél. Aki nem erre készíti fel a csapatát, az veszíteni fog. Védekező futballal nem lehet nyerni. Labda birtoklással nem lehet nyerni. Szabálytalankodással, időhúzásos trükkökkel nem lehet nyerni. Amúgy én nagyon hiányoltam a bronz meccset. Jó lett volna látni, ki a jobb: a németek vagy a walesiek?

furious ewok 2016.07.11. 11:11:16

Az egész eb dinamikája ez volt: egy nagy meccs után kipurcantak a csapatok. A magyarok hármat rúgtak a Portugáloknak, de a belgák simán szétszedtek minket. A belgák miután szétszedtek minket, szépen kipunnyadtak wales ellen. A németek legyalulták az addig remeklő izlandot, aztán elfogytak a franciák ellen, míg a franciák a németek elleni teljesítményéhez képest sehol sem voltak a döntőben. Tudom nem pontos a képlet de általánosan jellemző volt, hogy egy-egy kiugró teljesítmény után a csapatok nem tudtak ismételni, és a végére elfáradtak. A portugálok pedig, akik meg egyszer sem nyújtottak kiemelkedőt, és takarékon fociztak végig, végül megmaradtak győztesnek.

bégé72 2016.07.11. 11:34:02

@Göbölyös N. László: igen de az atletico madrid egy más tészta, kifejezetten durva, és alattomos játékkal mondjuk a real költségvetésének a harmadából

chrisred 2016.07.11. 11:59:50

@Krisz11: Ha Nanit nem számítjuk.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.11. 12:06:22

Ennyi poros, dohos unalamas közhelyet régen olvastam, mintha egy 1970-es Népsortot vettem volna elő. "Sziporkáztak, karmester, könnyűnek találtattak,futball ínyenceit," komolyan rázott a hideg mikor olvastam.
Egyébként meg nem EB hanem Eb.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.11. 12:08:15

Amúgy meg csak a döntőket figyelembe véve ez kifejezetten jó meccs volt, persze aki nem ért a focihoz, annak ezt hiába is mondom. Aki rossz döntőt meg antifocit akar látni az nézze meg a Juve-Milan BL-döntőt 2003-ból.

chrisred 2016.07.11. 12:16:47

@furious ewok: A megoldás: egyszerűen másik csapat ellen nem tudták hozni ugyanazt a játékot. A magyar-portugál csoportkör utolsó fordulós tartalékoló lötyögés volt, a védőknek esze ágában sem volt kockázatos megmozdulás miatt lapot gyűjteni, hogy kihagyják az egyenes kiesést. Izlandot a franciák verték meg. A németek hiába játszottak jól mezőnyben, ha nem volt befejező emberük. A belgák ellenünk sem játszottak jól, de egyéni akciókból lenulláztak minket. A nálunk egy szinttel jobb játékoskerettel rendelkező Wales ellen ez kevés volt.

Gery87 2016.07.11. 12:20:55

@Nemzeti Dohányos:

"Pedig rossz hírem van, amit a Portugálok csináltak, az az igazi foci. Ilyen a meccsek nagy része: unalmas, óvatoskodó szar. Délibábot kergettek."

Ezért se nézem, igaz, csak a magyar focit gondoltam eddig jellemzően ilyennek....

A másik ami miatt nem érdekel ez az egész, a színlelés a "sérülések" miatt....szánalmas, férfiatlan és sportszerűtlen, hiába mondják hogy "taktika"...

Aki ezt először elkezdte, kitalálta anno...az öltözőben kollektíven kellett volna megruházni hogy elmenjen tőle a kedve egy életre...

A magyar meccseket láttam, de laikusként is feltűnt: szerencséjük volt végig, játszani nem tudnak, kivéve ezt a Dzsuzsákot meg a kapust....mindenki látványosan összeszedettebb és profibb volt náluk.
A végjátékban meg az időhúzó hátrapasszok...úristen...ezt én is megcsinálom baszki:)

ZX 2016.07.11. 13:18:26

A németek miért is okoztak csalódást? Jobban játszottak mint a "Kongói Demokratikus Köztársaság" :P. Khedira, Hummels, Reus, és Gomez hiányoztak. A bíró meg nem éppen a németekkel volt. Kroosnak miért nem ítélte meg pl. a tizenegyest?

2016.07.11. 13:26:22

Az utolsó igazán FOCISTA Pelé volt. Sportszerű, nem kamu eleső és bukfencellő. Akkoriban még góllal nyerték a meccseket és nem taktikával. Ez már nem foci, ami ma van!

wektor77 2016.07.11. 13:29:56

Szerintem meg qrva tudatosan nyomtak vegig az egeszet,meg hat ugye egy kis szerencse sem art neha... ;) Ettol fuggetlenul Christiana-Balerina Ronaldonak szivesen adnek egy kokit..egy asztal labbal pl, jol elhelyezve.. :D

vakapad 2016.07.11. 13:45:13

Ha focikedvelő országokban a fociról írsz, akkor szép lehetsz, de okos nem. Most én is beállok a szépek sorába:

Az, hogy a biztonsági játék ekkora teret nyert (gyakorlatilag mindenki ezt játssza), és "kockázatos" felpasszt, nopláne indítást csak úgy negyedóránként látni, annak az az oka, hogy az egyre atlétikusabb és a taktikát betartó, épp védekező csapatbeli játékosok úgy megszállják az egyre kisebbnek tűnő játékteret, hogy felpassz esetén a labda elvesztésének a valószínűsége gyakorlatilag 1. Ezért szinte csak Özil gyakorolja, senki más, kivéve, ha ha valamelyik csapat kényszerűségből (mert vesztésre áll) kitámad, és elveszti a labdát. Normál (0:0) alaphelyzetben ha véletlenül lenne is felpassz, azt a középpályás azonnal visszakapja (a csatár hátában lihegő 1-2-x db védő ellenében nem tud a labdával semmit kezdeni), és kezdheti az oldalpasszolást. Amikor a csapatok a meccs végére elfáradnak, és már a védők se tudnak eléggé koncentrálni, akkor kezdődik az igazi (régi) foci. Elég a 70. perc táján odaülni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.07.11. 15:03:58

Portugália-Franciaország 1:0

Ronaldónak térdét Payet
Szétrúgta s így CR halyett
Quaresma jött állni bosszút,
Ám addig vezetett hossz’ út:

Antifutball, majd’ két óra,
Ennél talán Ibsen: Nóra
Darabja is jobban pörög.
Tragédia, csak nem görög!

Pályán alamuszi nyuszik,
Riporter is bealuszik,
S lepkeraj száll szanaszéjjel…
Ezt kell néznem egész éjjel?!

Végre aztán beállt Éder,
S Darth Erővel, mint egy Vader,
Alsó sarkos bombát ellett,
S CR sírt a kispad mellett.

Szólt bár kapus malac: ui!,
Mégis Patricio Rui
Volt nálam a meccs embere.
Védeni Fradiba gyere!

„Payet – halyett?!?! Ááááááá!!! NEM ENG.!!! Nagyon nem!!!” /Gőzagy Géza, nyugalmazott hóhér és betanított főcenzor helyettes/

„Költő úr, köszönöm a bizalmát! Életem nagy álma lenne, ha a Fradiban Dibusz Dénes és Jova Levente mögött harmadik számú kapusként védhetnék néhány, alacsonyabb osztályú csapat elleni Magyar Kupa mérkőzésen, de sajnos jelenleg még élő szerződésem van a Sportinghoz, így erre a lehetőségre pár évig még várnom kell. Mindenesetre már előre félek, hogy a világbajnoki selejtezőn az Üllői úton kell majd helytállnom Böde Dani ellen!” /Rui Patricio, a portugál válogatott kapusa/

„Mivel a portugálok annak a halálcsoportnak a harmadik helyéről mentek tovább, amit mi megnyertünk és mi egymagunk annyi gólt rúgtunk nekik, mint az összes többi ellenfelük együttvéve, így egyértelmű, hogy mi vagyunk Európa legjobbjai! A vébé selejtezőkön úgy szétszedjük őket, mint szerencsétlen IKEA vásárló a hatodszorra is rosszul összeszerelt SMRÖGNUSS ruhásszekrényt!” /Smirgli Samu, műbútorasztalos és amatőr futballszakértő/

„Nem szándékosan rúgtam agyon, ill. térden Ronaldót, hanem véletlenül. Úgy értem, nem direkt a térdére mentem, csak arra, hogy még Jézus hívószavára se tudjon felkelni és járni. A kupát mindenesetre a saját lábán állva vette át, úgyhogy valamit nagyon elszúrtam. Nem fog megdicsérni apukám, a Réunion szigeti hentes-mészáros szakszervezet elnöke!” /Dimitri Payet, francia válogatott középpályás/

„GYŐZTÜNK!!! Még a szemöldökömre leszálló francia lepkedrón sem tudott megakadályozni ebben! A térdemmel most nem érek rá foglalkozni! Ha le kell vágni, akkor sincs baj, mert egyrészt tudományos célokra felajánlom a Lisszaboni Extravagáns Porcleválásokat Kutató Egyesületnek (LEPKE), másrészt, ahogy atyai nagybátyám, a magyar alföldi prédikátor, Rónaáldó Rezső mondogatta: Szép az, aki térdek nélkül tetszik!” /Christiano Ronaldó alias CR7, Európa bajnok portugál futballista/

„A párjukat ritkító páros rímek okozta páratlan éleslátás csimborasszója ez a mű is, mint Frady Endre szinte minden olyan verse, melyben az érzelmileg túlfűtött költőben szunnyadó állat megmutatja emberi mivoltát, ám mielőtt kivetkőzne önmagából, világirodalmi szintézist hajt végre és a gusztustalan molylepkéből helyre kis legénybábbá metamorfondírozza vissza önmagát. Szuggesztív sziporkavihar!” /Rikittyom Rebarbara, középiskolai magyartanár és maszek rovarirtó/

„Payet durva belépője Ronaldó térdére egy önfeledt babazsúr ahhoz képest, amilyen Frady Endre páros verslábú líratalpalása a világirodalom gyomorszájára. Amióta Frady Endrét vagyok kénytelen olvasni, azóta mindössze egy darab majdnem nem teljesen degenerált űberrettenete volt, de utóbb kiderült, hogy azt a verset véletlenül összekevertem valaki máséval. Anyám eközben az állatvédelmi ombudsmant hívogatja, hogy miért nem akadályozta meg, hogy felnőtt emberek vad focizással zavarják meg bájos lepkék pajkos rajzását! Azt hiszem ideje, hogy elmenjek nyaralni! Csak nehogy belefussak Frady Endrébe, mert ott helyben térden talpalom!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Egyszer én is térden rúgtam valakit, akinek a világűrbe kirepülő lába véletlenül nekiütközött az Apolló 13 űrhajónak, és állítólag lett ebből egy kis problémájuk.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2016/07/portugalia-franciaorszag-10.html

Janossz 2016.07.11. 16:21:48

Az egész kiírás beteg volt. Hogy a fenébe lehet 3 x-el továbbjutni a csoportkörből?
Már ott kellett volna sírnia a nagy sztárnak.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása