Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Beválik-e az „unschooling”?

xvm2d1cc8a0-df30-11e6-9208-249a9a26b21d-400x303.jpg

A Le Figaróban jelent meg egy olyan fiatalnak a története, akit a szülők, az „unscholling” hívei, nem járattak iskolába és érdeklődésének alakulása szerint sajátította el az ismereteket.

„Csak egy évig jártam óvodába, mert én kértem, hogy mehessek. Ellentétben azokkal, akik rendszeres házi tanításban vesznek részt, az én szüleim nem okotattak. Csak az olvasást tanultam meg egy könyv segítségével. Hatéves koromban kezdtem érdeklődni az olvasás iránt, de néhány hét után meguntam. A szüleim nem erőltették. Csak kilencéves koromban támadt újra kedvem, akkor tanultam meg olvasni. Tízévesen már elolvastam a teljes Harry Pottert. A matematikát receptes példákkal tanultam. Ha aodtt volt egy négy személyre szóló, kiszámoltam, mennyi alapanyag kell hat személynek. A szorzótáblát ma sem tudom fejből. De erre nincs feltétlenül szükségem. A helyesírást az olvasásom keresztül sajátítottam el. Csak az igeragozással van némileg több problémám” – meséli magáról a 19 éves Bastien.

„Nagyon szerettem ezt a nagy ismeretszerzési szabadságot, hogy a magam ritmusában tanulhattam. Nagyon találékonnyá tett, mert, hogy találkozhassam barátaimmal, sokat kellett közlekednem. Tudok főzni is. 3-4 évig djembe-leckéket vettem. Sokat kerékpároztam, mert volt szabadidőm. Szeretem a sci-fit, a fantasztikus irodalmat, az egyik szenvedélyem Arthur király legendája.

Könnyen létesítek kapcsolatot a felnőttekkel, és a gyerekekkel egyaránt. Nincsenek olyan generációs gátlásaim, mint kortársaimnak, akik csak hozzájuk hasonló korúakkal érintkeznek.

A Skype-on kapcsolatban álltam több „unschooling”-os gyerekkel, volt közöttük olyan, aki sajnálta, hogy nem jár iskolába. Én nem. Az ellenőrzési napokat nem szerettem. (A francia oktatási minisztérium rendszeresen ellenőrzi azokat, akik nem iskolában tanulnak). Anyámnak volt egy füzete, amelybe feljegyezte a tanulmányaimmal kapcsolatos dolgokat.

16 éves koromban még nem tudtam, mit fogok később csinálni, ezért sok időt töltöttem videojátékokkal. Ekkor a szüleim megkérdezték, hogy mik a terveim. Elmentem egy építkezéshez, amelyet szüleim barátai vezettek. Itt sok önkéntest fogadtak. A munka megtetszett és vizsgát tettem épületfenntartásból.

Ma, 19 évesen továbbképzem magam, miközben ezen az ökoépítkezésen dolgozom. A jövőben a szalmából való építkezésekre szeretnék szakosodni. Ennek van jövője.”

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2017.03.18. 09:43:48

Szerintem, mivel az unschooling még viszonylag "új" dolog, korai bármit is mondani arról, milyenek lesznek felnőttként azok a gyerekek, akik most ebben nőnek fel. Még ez a Bastien is csak 19 éves. Majd térjünk rá vissza, ha 49 lesz.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.18. 10:08:20

Szóval kb "kőműves" ami azért nem rossz. Bár megnéznék egy unschoolingos agysebészt.
Az egésznek az a baja, hogy bekorlátozzák a saját gyerekük fejlődését. Pont azzal, hogy nem korlátozzák ami ugyan furcsán hangzik, de így van.

2017.03.18. 10:14:26

@Hujber Tünde: raadasul meg az alapmuveleteket sem tudja, mert minek az. Gondolom meg soha nem vasarolt a piacon ot almat, hogy ki kellett volna szamolnia az mennyibe kerul. Ugy lopjak ki a szemet, hogy eszre sem veszi es meg buszke is ra! Az igeragozas okoz neki nemi gondot. OMG! A muveltseg elso fokmeroje a kulvilag szamara a tiszta, helyes beszed es iras. Innen is gartulalok a kedves szuleinek!

2017.03.18. 10:16:05

@Mr Eggs: ugy van! Lehet, hogy a gyerekkorat ugymond megmentettek, mert annyit jatszott, amennyit akart, de a jovojet es a lehetosegeit bizony elvettek, csak meg nem jott ra.

sunabajnok 2017.03.18. 10:41:57

És ebben a szabad világban hogyan szocializálódnak? Ha 19 évesen húzzák meg először a copfot, sokkal nehezebben emészthető....

Duplaxiii 2017.03.18. 11:02:32

Ócska kozmoplolita, genderfilozófia ilyen témák propagálása úgy, hogy az valójában mintvalami lehetséges út lenne.
Nem kedvesem, ez csak egy egybites jobbágy tenyésztésére alkalmas.
Az otthontanulás, a magántanáros élet más, ott valójában teljes oktatás zajlik, mert a gyerek időbeosztása, egészségi állapota nem teszi lehetővé a rendszeres iskolát.
Az ileneknél csak az alap nem kerül az agyba, mert arra gyerekkorban nincs aktuálisan szükség, később pedig nem kell majd.
Ez a barom is arra büszke, hogy olvasni megtanult. Hát szerintem a gyerekeknek nem olvasni kell tudni, hanem annak összes nemzeti-alapú tudását (nyelv, irodalom, szövegértés stb.) kell befogadni. És nem számolni kell, hanem a matematika, logika alapjait is meismerni, ahogy a történelmet, a földrajzok, a fizikát és a biológiát is.
A történelem, földrajz, biológia nem a lakókocsi környzeteét jelenti, ahogy a fizika sem a kalapács súlyát.
A gondolatot tovább zanzásítja a mai bloggerek internetalapú elfogultsága, azaz az iskolában sem kell tanítani, mert ott a Google!
És látjuk, milyen egyszerű tudatú romkocsmás halmaz keletkezett.

freelander1 2017.03.18. 12:13:01

Nehéz ügy ez, mert a világ annyira technológia-alapú lett, hogy aki ebből kimarad, az csak egy radikálisan más utat tud járni. Egy amolyan szabad-hippi-el-a-társadalomból-vissza-a-természetbe életet. Ahhoz tényleg nem kell suli, csak épp kevés olyan rezervátum maradt, ahol ezt meg lehet valósítani. Ha viszont a gyereket a haladásra, a mainstreamre akarjuk bízni, ott bizony tanítani kell, különben perifériára kerül. Az más kérdés, hogy milyen módszerrel, mert a magyar szerintem őskori, talán egy finn, vagy waldorf módszer lenne jó.

Reactor 2022.04.25. 00:51:50

Nem kell feltétlen unschooling, viszont rengeteg tárgyat igenis fakultatívvá kellene tenni a suliban, és a gyerek az érdeklődésének megfelelően bejárhatna rájuk. Ha nem megy neki a kémia vagy a föci, ne tanulja ezeket, legyen helyette olyan órája, amivel szeret foglalkozni és érti is, mert később nagy valószínűséggel ezzel fog pénzt keresni (nem azzal, amit nem tud). Érdekes, az egyetemeken működik a dolog.
Annál SZVSZ jobban beválna, minthogy minden faszságot beleerőltetünk a gyerekbe, aztán kettes-hármassal elvégzi a sulit, mehet majd közmunkába vagy a Burger King-be krumplisütőnek.

@Mr Eggs: Nem korlátozzák be, csak célirányosítják. Ettől valóban fejlődni fog. Attól, hogy irodalomtól fizikáig mindent bemagoltatunk vele, na pont hogy attól nem fog fejlődni. Inkább kipuskázza az egészet, vagy csak simán ellógja az órát.

@: Az ugye megvan, hogy a matematikának kevesebb mint 10 százalékát használja az átlagember valamire is? Négy alapművelet, mértékegységek, kerület-terület. Aki ezeket is jó esetben kettesre mondja vissza, szerinted azzal másodfokú hatismeretlenes egyenletet meg trigonometriát kellene magoltatni? Ostoba-e vagy?

@Duplaxiii: Aham, mert akibe minden létező szart beleversz, azzal a megokolással, hogy "alapműveltség", abból majd biztos egy mindenttudó zseni lesz majd. Ezzel szemben azt látni, hogy a népesség 15%-ának jó, ha van diplomája, az iskolakerülők aránya pedig ennek a duplája.
Nem baj, erőltesd még ezt a hülyeséget pár száz évig, nincs még elegendő mindent "tudó" de semmihez se értő kőbuta retardált az országban!!!

@freelander1: Tanítsák, de arra, ami érdekli és amiben jó! Amihez se kedve, se affinitása, azt akkor se fogja megtanulni, ha heti 40 órában kényszeríted az iskolapadba. Ellenben a puskázási módszereit tökélyre fogja vinni.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása