Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Trump-erdővel a klímáért

forest-850x400.jpg

Obama és Trump két egymástól teljesen különböző amerikai elnök. Az egyik legnagyobb különbség közöttük talán a klímaváltozással kapcsolatos magatartásuk. Obama számára elsőrendű feladat volt mindent megtenni a globális felmelegedés ellen. Trump szerint ez a probléma értelmetlen. Néhány hónappal megválasztása után meg is kezdte Obama Clean Power tervének lebontását, holott ez a terv az üvegház hatás gázkibocsátások csökkentését, a tiszta energia támogatását célozta.

Trump számára sürgős feladat a szénipar fellendítése, ami véleménye szerint munkahelyteremtésre ad nagy lehetőséget és ezzel ki tudja elégíteni azt a szegény és dühös réteget, amely választóinak kemény magját adta.

Energia-politikájának bírálói felhívják a figyelmet arra, hogy ezzel fényévekre eltávolodik a Párizsi Egyezménytől, amelyből való amerikai kilépést már be is jelentette, és a következő években az Egyesült Államokban ugrásszerűen megnövekedik a káros kibocsátások mértéke. A 12 ásványi eredetű fűtőanyag közül ugyanis a szén okozza a legnagyobb szennyezést, üvegház-hatása nagyobb, mint az olajé, vagy a földgázé.

Szakemberek kiszámították, hogy az amerikai elnök rossz környezeti politikája következtében 2025-ig plusz 650 millió tonna CO2 kerülne a levegőbe. Ennek ellensúlyozására 100 milliárd új fára lenne szükség.

Új-Zélandi aktivisták egy csoportja megpróbálja ezt az utopisztikusnak látszó feladatot megvalósítani a Trump Forest program keretében. Társalapítója, Andrien Taylor, a BBC-nek elmondta, hogy eddig 800 támogatójuk több mint 220 ezer fát ültetett. A részvételhez meg kell vásárolni egy fát, el kell ültetni The Donald nevében, és a számlát elküldeni róla az alapítványhoz.

„Ezzel elkezdtünk valamit. Igaz, eddig a világnak csak kis része szavazott a programunkra, de szembe kell néznünk azokkal a következményekkel, amelyeket az elnöknek a klímával kapcsolatos tudatlansága okoz. Szeretnénk, ha Trump kedvelné az erdőt, végül is az ez az ő erdője is. Jó lenne, ha legalább egy tweetet szentelne neki – mondta Taylor – Ha megtenni, biztosan azért tenné, hogy leszólja a kezdeményezést, ami valószínűleg döntő lendületet adna a megvalósításához.”

Közben a Berkeley, a chicagói és rutgers-i egyetem kutatóinak tanulmánya, amely a Science-ben jelent meg, arra hívja fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés nemcsak környezeti probléma, hanem gazdasági és társadalmi is, mivel szegényebbé teszi a szegényeket és főként azokat a területeket, ahol a válság mély nyomokat hagyott.  És ez alól az Egyesült Államok sem kivétel. Eszerint a felmelegedés árát elsősorban a Texas, Kansas, Virginia és Florida négyszögébe tartozó szegény és meleg zónában élők fizetik meg, akik pedig a Fehér Házba segítették Trumpot. Paradox módon eléggé védett, sőt nyerhet is a melegebb, a mezőgazdálkodásra alkalmasabb klímával a nyugati partvidék és az Észak, Kaliforniától Washington államig, valamint a Chicago és New York közötti terület, ahol a demokrata többség él. Nem jelentéktelen kis különbségekről van szó. Az üvegházhatás felemésztheti a jövedelmek 20%-át a legjobban érintett területeken. „Ha a felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, a szegényektől a gazdagokhoz való vagyonátáramlás legkolosszálisabb mértékének lehetünk tanúi” – jelentették ki a kutatók.

A szerzők úgy jutottak ehhez a következtetéshez, hogy azokat a statisztikai eszközöket, és banki adatokat használták fel, amelyeket a biztosító társaságok is használnak a mezőgazdasági károk becslésénél: az esőzések változását, a tenger szintjének emelkedését, az orkánok gyakoribbá válását és ezeknek hatását az egészségre, az energia felhasználásra. A tanulmány a legnagyobb kockázatotnak a hőmérséklet emelkedését tartja.

Az előrejelzések szerint a következő évtizedekben a 35 fok feletti napok száma  egy évben 200-ra emelkedhet. Ha a káros kibocsátásokat nem csökkentik, az átlag hőmérséklet 3-5 fokot fog növekedni. Ennek ára hasonló lesz a nagy recesszióéhez, csak ebből már nem lesz visszaút – figyelmeztetnek a szakértők. Egyelőre hiába…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.09.17. 12:51:52

A Párizsi Egyezmény egyszerűen átjátszotta Amerika száz éves előnyét Kínába és Indiába. Nekik ugyanis megengedi a korlátlan széntüzelést. Ha mindenkinek egyformán megtiltotta volna, Trumpika is nyugton maradt volna.

2017.09.18. 04:49:39

"Az előrejelzések szerint a következő évtizedekben a 35 fok feletti napok száma egy évben 200-ra emelkedhet." - hol, az egész világon?
Vagy a trópusokon, vagy Kaliforniába vagy Japánban?

Fake news az egész!

Obama egyetlen prioritása az volt, hogy az illegális bevándorlást felpörgesse, ezzel megteremtve a demokrata párt szavazói bázisát a jövőre nézve. Meg hogy szétverje a Közel-Keletet, Líbiát, Szíriát, helyzetbe hozza Iránt, engedje Észak-Koreának, hogy atombombát gyártson, létrehozza az Iszlám Államot. És elárassza Európát migrikkel.

Az USA lemondott alatta az olcsó fosszilis tüzelőanyagok felhasználásáról, miközben a harmadikvilágban tovább ontották a szennyet.

Meg celebkedett egy sort a hollywoodi talpnyalóival.

Az ember okozta klímaváltozás egy tudományos hipotézis. Semmi több.

cog3981 2017.09.18. 07:09:25

@David Bowman: "A Párizsi Egyezmény egyszerűen átjátszotta Amerika száz éves előnyét Kínába és Indiába. Nekik ugyanis megengedi a korlátlan széntüzelést. Ha mindenkinek egyformán megtiltotta volna, Trumpika is nyugton maradt volna."
UAS-nak 17%-ot, Kinanak 20%-ot es Indianak 4%-ot engedelyezett az egyezmeny.
En azt serelmezem hogy meg ennyit is engedelyezett ennek a harom orszagnak.

cog3981 2017.09.18. 07:11:37

@karandash: "Az ember okozta klímaváltozás egy tudományos hipotézis. Semmi több."
Azert ha eg a hazunk, nem allunk neki tuzet rakni a lakas kozepen szalonnat sutni.
Mas szoval. Nem engedelyezunk olyan technologiat ami rasegit megjobban a folyamatra. Mert a tobbseg megjobban megszivja.
Kiveve a felso tizezert ofc. Gondolom te sem vagy benne...

2017.09.18. 07:34:52

@cog3981: az égő házas hasonlatod hazug, ugyanis a felmelegedési periódusok hozták a történelemben a legvirágzóbb időszakokat. Nézz utána, ha nem hiszed. Velük ellentétben a lehüléses időszakok éhínségeket, járványokat hoztak az emberiségre.
Felmelegedéssel riogatni tudatlanságra vall épp ezért, vagy szándékos hazugság. Azt állítani, hogy az ember okozza a felmelegedést, az meg tudománytalan. A középkori kis jégkorszak (rengeteg szenvedést, hanyatlást hozott Európára), után se az emberi tevékenység okozta a felmelegedést, de az emberek örültek neki, mert végre volt mit enni, beért a termés, megszűntek a járványok.

Ami ma a fő gond, hogy a harmadik világ túlnépesedett, akárhogy alakul a Föld átlaghőmérséklete, a túlnépesedett országok lakói meg fognak indulni oda, ahol ingyen kapnak házat, ételt, segílykét. Ki kell őket rekeszteni és meg kell felezni, sőt harmadolni kell a fejlődő országokban születendő gyerekek számát. Abortusz, fogamzásgátló tabletták, sterilizáció. Nézd meg Kínát, ott meg tudták csinálni, mindenkinek lehet egy gyereke, a továbbiakra magas adót kell fizetnie. És a kínaiak egyre jobban élnek.

Reactor 2022.04.24. 00:46:29

Trump olyan szinten gyagyás, hogy kiskorúsítani kellene, mert veszélyt jelent saját magára & az egész Földre is ezzel az esztelen klímahelyzet-tagadással. Gondolom azt képzeli a klasszikus amerikai csatahajó-világítótorony-elv címén, hogy őneki még a szén-dioxid is vigyázzba áll majd.
Biden se egy matyóhímzés, viszont ő még demensen is képes volt felismerni azt a veszélyt, mit okozhat az üvegházhatás, ha elszabadul. Szóval neki mindenképpen jár ezért egy piros pont.
A baj az, hogy azzal a 4 évvel is pótolhatatlan időt veszített az emberiség.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása