2013. máj 10.

A gyógyszermaradványok hatása vízi állatokra

írta: Göbölyös N. László
A gyógyszermaradványok hatása vízi állatokra

Az emberek által használt gyógyszerek maradványai a környezetbe kerülve nehezen előre látható következményekkel járnak az ökorendszerek egyensúlyára. A folyókba, tengerekbe kerülő antidepresszánsok, például, agresszívabbá, falánkabbá teszik a halakat.

A svéd Umea egyetemének kutatói végeztek ez irányban felméréseket amelyeket a Science ismertet.

Tomas Brodin, a kutatás vezetője és kollégái rájöttek, hogy bár az emberek által elfogyasztott gyógyszereknek csak kis része kerül a környezetbe, ezek bekerülnek a növények és az állatok szervezetébe.

Egy európai sügérfajta, például, az egyik legelterjedtebb antidepresszánsnak, az oxazepan-nak a nagyon kis adagjára is úgy reagál, hogy sokkal gyorsabban eszik és bátrabbá válik. Ilyen kis mennyiségű gyógyszermaradványok megtalálhatók Svédország sűrűn lakott zónának vizeiben, ahol megfigyelhető a halak magatartásának feltűnő megváltozása. Normális körülmények között, például, az európai sügér félénk hal és csoportokban vadászik. Ez a stratégia biztosítja számára a túlélést. Azok, amelyeknek szervezetét megfertőzik a gyógyszerek, sokkal merészebbek lesznek. Egyedül vadásznak, a csoport védelme nélkül.

A probléma megoldása - Brodin szerint- nem ezeknek a gyógyszereknek a megsemmisítése, hanem megfelelő vízszűrési technikák kidolgozása.

A csoport a továbbiakban azt vizsgálja, hogy milyen következményei lehetnek a  problémának a helyi ökorendszerekre.

Szólj hozzá

gyógyszer környezetvédelem halak