2015. jún 19.

Békésnek látszó családi fénykép

írta: Göbölyös N. László
Békésnek látszó családi fénykép

aaariinabagarella.jpg

A L’Espresso publikált a napokban egy fényképet, amelyen két hírhedt maffiózó játszik két kisgyerekkel a tengerparton. A fotó, amely Polaroidnak tűnik, 1979-ben készült Toto Riináról, a Cosa Nostra fejéről, aki több ezer gyilkosságot rendelt meg és saját kezűleg is végrehajtott. A másik férfi a sógora, Leoluca Bagarella, profi gyilkos, aki szenvedélyből is ölt.

1979-ben fényképezkedtek, amikor már mindketten körözés alatt álltak. Ők, akik 40 éven keresztül vérbe borították Szicíliát, két gyilkosság között nyugodtan strandoltak, mintha semmi közük sem lenne a gyilkosságokhoz. Tehették ezt azért, mert sokan voltak, akik nem akartak látni, inkább együtt éltek a rosszal, félelemből, megalkuvásból vagy érdekből nem ismerték fel őket. Annak idején sokan állították, hogy a maffia nem létezik, mint ahogy Rómában ma is sokan állítják ezt, a sorozatos letartóztatások ellenére.

Giorgia Boris Giuliano, a palermoi Squadra Mobile vezetője nyomozott annak idején a körözött Bagarella és a sok milliárd líra után, amelyet a maffia keresett a kokainüzlettel. Riina sógora annak az évnek a júliusában egy bárban hátulról lőtte le. A tanúk mesélték, hogy Bagarellának remegett a keze, amikor lőtt. A maffiózót hat hónappal később tartóztatták le egy közúti ellenőrzés során es 1990 decemberig volt börtönben, akkor kiengedték, mint a többi bosst, hála a bírósági csűrés-csavarásoknak. És Bagarella folytatta az öldöklést 1995-ig, amíg végleg bebörtönözték. Riina, amikor 1993 januárban letartóztatták, már 24 éve volt szökésben. A két évtized alatt sikerült neki föld alá tenni a palermói maffia- vezéreket és a legfőbb emberré válni. A 24 évi “ bujkálást”, írja a lap, csak egy felső hatalom” biztosíthatta neki.

Ez a rejtőzködés meglehetősen ideális körülmények között zajlott. Riina megosztotta feleségével, Ninetta Bagarellával és 4 gyermekével, Maria Concettával / l974/ Giovannival 1976/, Salvatore Giuseppével /1977 / és Luciával / 1980 /. Hihetetlen, de az asszony egy palermói klinikán szülte őket és az anyakönyvbe is bejegyzésre kerültek. Mintha normális család lettek volna. Ninetta, Bagarella húga tanítónő volt és az első szicíliai asszony, akit kényszerlakhelyre ítéltek. Toto és Ninetta betartották a déli párok rituáléit. 1966-ban egyházi esküvőt tartottak, Agostino Coppola atya adta össze őket, aki gyanús közvetítő volt a maffia emberrablásaiban, emiatt később el is ítélték. A pár az esküvő után egy palermói házban töltötte az első éjszakát, a fészek még meleg, de már üres volt, amikor a carabinierik megjelentek. Egy dobozban megtalálták azokat az esküvői értesítéseket, amelyeket Ninetta kézzel irt.

A fotó idején Riina Mazara del Vallóban élt, közel a tengerparthoz egy villában. A hü szövetséges, a trapani maffia védte. Itt töltötte a nyarakat Mazara és Triscina között, mint aki a szabadságát tölti, a családdal és a sógorával.

Ugyanott nyaral most a szintén bujkáló trapaniai boss, Matteo Messina Denaro, akit a trapaniaiak nagy része kedvel, mivel ”képes megteremteni a társadalmi konszenszust”. Ugyanúgy fürdőzhet az emberek között, mint annak idején Riina és Bagarella, anélkül, hogy észrevennék, mert a maffia pénzzel és félelemkeltéssel kezében tartja a rendőröket és a strómanokként szolgáló vállalkozókat - írja a L’Espresso.

Szólj hozzá

maffia bűnözés gyilkos Szicília