2015. jún 28.

A digitális generáció és a hagyományos könyvek

írta: Göbölyös N. László
A digitális generáció és a hagyományos könyvek

 0616_google_books_1.jpg

A digitális generáció szívesebben tanul a hagyományos könyvekből. Tinik és húszévesek inkább a papíralapút használják a digitális formátum helyett. Bár a digitális technológiákon formálódnak, él bennük a hagyományos könyv varázsa.

Washington állam egyeteme végzett ilyen irányú felmérést, ame1yben kiadók, könyvesek és középiskolások vettek részt. Kiderült, hogy a diákok egynegyede még mindig a hagyományos szövegkönyveket vásárolja annak ellenére, hogy megkapja - sokszor ingyen - a digitális változatot.

Ezt támasztja alá a Pew Research által végzett kutatás is, amely szerint a papíralapú könyveket a legnagyobb arányban a 18-29 év közöttiek olvassák. Ez a korosztály látogatja nagy részben a könyvtárakat is.

Kedvelik ezt a formátumot a praktikussága miatt, mert olvasásuk közben jobban meg lehet jegyezni az információkat, könnyebben lehet keresgélni egy-egy kötet különböző részeiben, feljegyzéseket lehet írni a margójára. Vagyis, a hagyományos könyv jobban segíti a vizuális memóriát, annál is inkább, mert egy harmadik felmérés feltárta, hogy míg a digitális olvasók egy-egy oldal elolvasására kevesebb, mint egy percet áldoznak és csak 16 % olvassa el a szöveget szó szerint, a hagyományos könyvolvasás sokkal elmélyültebben történik. És ha az előző módszer megfelel, ha szórakoztató irodalomról van szó, a második sokkal inkább alkalmas a tanulásban.

Szólj hozzá

könyv digitális