2015. jún 30.

Operáció és gyógyulás a születés előtt

írta: Göbölyös N. László
Operáció és gyógyulás a születés előtt

princ_photo_of_fetus_at_16_weeks.jpg

A milánói Mangiagalli klinikán Nicola Persico az egyetlen orvos Olaszországban és egyike a keveseknek a világban, aki magzatokat operál,hogy megszüntessen egy olyan rendellenességet, amely lehetetlenné tenné,hogy életben maradjanak.

A rekeszizom-sérv egy lyuk az izomban, amely elválasztja a hasat a mellkastól, a belek így felfelé terjeszkednek, összenyomják a tüdőt,amely nem tud fejlődni. Megszületésekor a baba nem tud lélegezni.

A beavatkozás, amit itt végeznek el és még néhány európai központban, abban áll, hogy a magzat légcsövébe beillesztenek egy kis labdacsot, amely felfúvódva megtartja a tüdőben a benne képződő folyadékot és meggátolja a szervek összenyomódását.

A magzatot a 28.hetében érzéstelenítik és egy szondával, amely kis lyukat ejt az anya hasán, a baba száján keresztül helyezik el a labdacsot, ezt kiveszik a baba születése előtt.

Magzaton végeznek beavatkozást akkor is, ha monochoriális ikrekről van szó, akik közös placentához vannak kötve. (500 terhességből 1 van ilyen). Az esetek 10 %-ában ilyenkor a vérerek összefonódnak a megosztott placentában és az egyik iker túl sok, a másik túl kevés vért kap. „Meghalnak, anélkül,hogy bármit lehetne tenni ellene” - mondja Persico, aki Londoban Kypros Nicolaidestől, az egyik legnagyobb magzatsebésztől tanulta a módszert. Amikor visszatért Olaszországba, a milánói klinikán létrehozták a magzatsebészetet, amelynek ő lett a vezetője. Miniatürizált. tűkkel és két milliméteres telekamerás szondákkal dolgozik, ezekkel égeti ki az összefonódott vérereket, megszakítva vele a vér átáramlását az egyik magzatból a másikba.

”Elmagyarázom az anyáknak, hogy az esetek felében mindkét magzat túléli, 30 %-ban csak az egyik, 20 %-ban egyik sem. .Megszoktuk, hogy általában a megoldás az abortusz, de vannak párok, akik, amikor magyarázzuk a helyzetet, úgy döntenek, hogy vállalják a kockázatot. Négy év alatt 100 esetből csak 5-6 nő döntött azonnal az abortusz mellett” – mondja Persico professzor.

 

Szólj hozzá

tudomány fejlődés gyógyítás embrió