2016. feb 26.

Riasztóbb a szex, mint az erőszak?

írta: Göbölyös N. László
Riasztóbb a szex, mint az erőszak?

nymphomaniac1.jpg

Az amerikai szülők jobban féltik gyerekeiket a filmekben látható szexjelenetektől, mint az erőszaktól – ezt mutatta ki a filmes korhatárokért felelős Classification and Rating Administration (CARA) felmérése.

A közvélemény-kutatás szerint az erotikától a szülők 80%-a óvná a gyerekeket, míg csupán 64% látja veszélyesnek az erőszakos képsorokat.

A bizottság 1488 olyan szülőt kérdezett meg, akiknek a gyerekei 7 és 16 év közöttiek. A felmértek 71%-a nem csupán a teljes, férfi és női meztelenség látványát szeretné betiltani, hanem a kemény drogok fogyasztását bemutató jeleneteket is.

Olaszországban másképp állnak hozzá e kérdéshez.- írja a La Repubblica.  Eli Roth Zöld pokol című filmje például, amely tele van morbid, erőszakos jelenetekkel, tilos a 18 éven aluliak számára, míg A szürke 50 árnyalatát vagy a Nimfomániát már 14 felüliek is megnézhetik. Az előbbit az Egyesült Államokban 17 éven aluliak is megnézhetik – kísérővel, viszont az orgiákkal, önkielégítéssel teli Szégyent nem. Jellemző az is, hogy Amerikában még mindig „korhatáros” – 47 év után – a legendás Woodstock-film, mert jó néhány jelenetben láthatók meztelen hippik.

Persze Olaszországban sem dívott mindig a szabad szellem: éppen a napokban emlékezett meg az olasz média arról, hogy 40 évvel ezelőtt döntött az olasz legfelsőbb bíróság Bernardo Bertolucci Az utolsó tangó Párizsban című filmjének nem csupán betiltásáról, hanem a kópiák megsemmisítéséről is (ez utóbbi persze nem történt meg), és csak a 90-es években vált a „botrányos” mozi újra legálisan láthatóvá. Azóta minden idők második legnézettebb filmje lett Olaszországban. Néhány évvel ezelőtt viszont a betiltás sorsára jutott Raffaele Picchio Morituris című filmje, amely tobzódott a nők elleni erőszakot, kínzásokat és gyilkosságokat bemutató jelenetekben.

Szólj hozzá

mozi szex erőszak Olaszország USA