2016. már 09.

„A jövőben csak csetelve beszélgetünk”

írta: Göbölyös N. László
„A jövőben csak csetelve beszélgetünk”

Mark Zuckerberg előrejelzései

zuckerberg.jpg

„Azt szokták mondani, hogy könnyebb előre látni, hogy mi történik 10-20, mint 1-2 év múlva. De van azért néhány világos tendencia. Például tovább fejlődik a mesterséges intelligencia és több betegség lesz gyógyítható. De az igazi művészet látni, hogy minden hogyan következik be. Fogadjunk, hogy a virtuális valóság jelentős technológiává válik. Elég biztos vagyok abban, hogy ezt a fogadást megnyerem” – nyilatkozta a La Repubblicának Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója.

-Most jött el az ideje a befektetésnek. Most hoztuk nyilvánosságra, hogy a Gear VR elindítása óta egymillió órát nézték a 360 fokos videót. A Samsung most kezdte el a terjesztését. Minden nagyon biztató. Amit tulajdonképpen nem tudok, hogy mennyi időre van szükség, hogy megvalósuljon ez a rendszer. Lehet 5, 10, 20 év. Tíz évre volt szükség az okostelefon tömeges elterjedéséhez. A Blackberry-t 2003-ban vezették be és csak 2013-ban értük el vele az egymilliárdos pozitívumot – mondta a még mindig csak 31 éves amerikai üzletember.

R:Mekkora méretű lesz a virtuális valóság piaca? Goldman Sachs 80 milliárd dollárosra jósolja.

Z: vegyünk alapul két trendet. Az egyik, hogy az emberek továbbra is egyre gyorsabb lehetőséget akarnak a kommunikációra. Tíz évvel ezelőtt főként szövegeket használtak, osztottak meg. Most fotót. Gondolom, hogy a következő lépés a videó lesz, egyre nagyobb mennyiségben. De ezzel nem érünk a dolog végére. A jövőben egy egész színteret akarunk, egy szobát, amibe belépünk. Élőben, streamingben kell közvetíteni, ami történik és ebbe a térbe bevonni az embereket.

-El tudja képzelni, hogy egy napon a cset lesz a legelterjedtebb beszélgetési forma?

-Igen.

-Van elképzelés arról, hogy ez mikor következik be?

-Pontosan nem tudom megmondani. A kihívás úgy megcsinálni, hogy jobb legyen, mint egy videókonferencia, hogy megérje pénzt kiadni rá. De egyszerű változatot rövid idő alatt meg lehet csinálni. A másik trend egy egyre határozottabb informatikai platform megvalósítása. Felhőkarcoló nagyságú szerverekkel kezdtünk, amelyeket csak speciális profi előkészítésekkel lehetett használni. Aztán jött a PC, amelyben benne volt az egész felhőkarcoló, de az emberek nem igazán használták, bár sok mindent lehetett vele csinálni. Aztán jött a telefon-számítógép, amelyet szeretnek és csaknem mindenkinek van. De egy kicsit mégis bonyolult kiszedni a táskából, a képernyője kicsi nem nagyon immerzív. Azt hiszem, hogy a jövőben minden 10-15 évben meg fog jelenni egy-egy új informatikai platform. Jelenleg a virtuális valóság a legtöbbet ígérő jelölt.

-A Facebook perspektívájában mi lesz a legközelebbi trend a virtuális valóaságban?

-A munkát 3 időbeni tervre osztva látom. Ma létező, de a szükségletekhez igazított termékek: a Facebook, a Newsfeed és az Instagram. És bizonyos mértékig a Whatsapp. Másodszor: a következő 5 évre van egy sor kihívás, köztük a videó a legnagyobb. Ez egy megatrend, csaknem akkora, mint a mobiltelefon. Harmadszor van a tízéves szint annak, aminek ezután jönnie kell. Ezért három területen ruházunk be. Az egyik a kapcsolattartás, mindenkinek garantálni a világon az internethez való hozzáférést. Ez nagy projekt, mert ma 7 milliárd emberből csak 3 milliárdnak van internete, annak, aki olyan helyen él, ahol nincs jó iskola, az internet a legjobb eszköz a nagymennyiségű oktató anyaghoz való jutásnak. De még jobb eszköz az egészségügyi segítséghez, ahol nincs jó orvos. Ami a mesterséges intelligenciát illeti, nagy fejlődést remélünk tőle, ami megváltoztatja a társadalmat: kevesebb balesetet az önműködő autóknak köszönhetően, jobb diagnózist a betegeknek, jobb kezelést, jobb egészségügyi rendszert. És itt van az Augmented Reality és a Virtual Reality informatikai platformja. Ezeken dolgozunk egy évtizedig, vagy még tovább.

-Hogyan változtatja meg a társadalmat a mesterséges intelligencia?

-Tapasztalataim szerint az emberek kétféle módon tanulnak. Irányított és nem irányított tanulással. Irányított tanulás például, ha a gyereknek megmutatnak egy képeskönyvet és azt mondjuk „ez egy kutya, ez pedig egy másik kutya”. És mivel ezt 15-ször elismételjük, a gyerek megérti. Ezt a módszert már a végsőkig kihasználták, a jövőben az emberek többsége nem irányítottan fog tanulni. Ebben az esetben egy modell van a felben arról, hogy hogyan működik a világ és ezt akarjuk tökéletesíteni a jövő előrelátásával. Ez aztán abban is segít, hogy meghatározzuk, mit kell tennünk. Erről is van modellünk: megteszem, amit kell és várom, hogy ennek alapján ez és ez történik a világban. A mesterséges intelligencia segíteni fog ebben.

-Megérti ezzel kapcsolatban Elon Musk aggodalmait? Ő komolyan tart attól, hogy a mesterséges intelligencia egy napon felülkerekedik az emberi agyon és a gép értékesebb lesz, mint az ember. Ez jogos félelem, vagy hisztéria?

-Azt hiszem, hisztéria.

-Hogyan lehet garantálni, hogy a robotok az embereket szolgálják és ne legyen fordítva?

-Gondolom, hogy minden gép, amelyet kifejlesztünk, az embereket szolgálja, különben nagy bajt csinálnak.

-Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot a Deep Blue komputer győzte le. Tehát egyre több olyan szituáció lehet, amikor a számítógép okosabb az embernél.

-Igen, de ebben az esetben is a gépet az emberek fejlesztették ki, hogy valami jobbat sikerüljön csinálnia, mint amire az ember képes. A történelem során sok ilyen gépet készítettek. Azrt hiszem, hogy ebben az összefüggésben az ember túlértékeli a gép képességeit. Maga az a tény, hogy ki tud fejleszteni olyan képet, amely egy bizonyos dolgot jobban tud csinálni, mint az ember, nem jelenti azt, hogy más összefüggésben is megvan a gépek képessége, hogy tanuljon és össze tudjon kapcsolni különböző információkat úgy, hogy abból valami emberfeletti dolog jöjjön ki.

-Milyen lesz a Facebook 10 év múlva?

-Ha megvalósulnak a nagy tervek, a kapcsolattartásban és a virtuális valóságban, a közösség sokkal nagyobb lesz és Virtual Reality videókkal kommunikál egymással. Idővel megosztaná az élet minden jelenetét, a lehetőségből értékes hozzájárulássá válik. Például párom, Priscilla és én arról beszélgetünk, hogyan akarjuk felvenni Max első lépéseit a 360 fokos telekamerával. A szüleink és rokonaink, ha megnézik, úgy fogják érezni, mintha ők is ott lennének. Remélem, sőt, hiszem, hogy ez hamarosan lehetővé válik.

 

Szólj hozzá

média internet USA Mark Zuckerberg