2016. ápr 06.

Kétszer háziasították a macskát?

írta: Göbölyös N. László
Kétszer háziasították a macskát?

beautiful-cat-cats-16121794-1280-800.jpg

A macskák háziasítása, úgy tűnik, két különböző időben, helyen és fajtával történt – állítja a párizsi CNRS kutató csoportja a Plos One-ban.

A hír nagy érdeklődésre tarthat számot, mert az ember kedvencéről szól, amely jelenleg több mint 500 millió példányban él a Földön.

A kutatók szerint az egyik háziasításra 10 ezer évvel ezelőtt került sor Ázsia dél-keleti részében a Felis syvestris lybica vadmacskából. A genetikai adatok szerint ez a mai macskák – Felis catus – közös őse.

Nála kisebbek azonban éltek Kína egyes régióiban, Kb. 5 ezer évvel ezelőtt. A kutatók megvizsgálták a Sanhszi és a Hunan tartományokban megtalált csontmaradványaikat, állkapcsaikat és ezeknek alapján rekonstruálták a fejüket, hogy megállapíthassák, milyen fajtához tartoztak. Kiderítették, hogy ezek a macskák, a leopárd-macskáknak, a Felis Prionailurus bengaliensisnek a családjához tartoztak. A nevet leopárd-foltos szőrüknek köszönhették és a mezőgazdaságilag fejlett tájakon az egerek irtására használták őket.

Fajtájuk azonban, ma még ismeretlen okokból, kiveszett és jelenleg Kínában is minden macska a Felis sylvestris lybica leszármazottja.

 

Szólj hozzá