2016. máj 05.

A robotok a méhektől tanulnak

írta: Göbölyös N. László
A robotok a méhektől tanulnak

mehek.jpg

Mentő robotcsapatok, amelyek koordinálnak egymással, képesek alkalmazkodni a környezet váratlan változásaihoz a méhek szervezési modelljét alkalmazva. Egy méhrajtól, amely új helyet keres magának a megtelepedéshez, hasznos ismereteket lehet meríteni olyan robotcsapatok számára, amelyeknek instabil körülmények között kell működniük. Erre a következtetésre jutottak a római Nemzeti Kutatási Tanács, a mesterséges intelligenciákkal foglalkozó olasz intézet és a brüsszeli szabadegyetem kutató.

Tanulmányuk, amely megjelent a One Plosban, arról szól, hogy új eszközt fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi „olyan komplex dinamikák kiválasztását, amelyek automatikusan megadják a felhasználható paramétereket a raj minden egyes egyedének működési algoritmusában. „A kutatókat ebben a munkában az esetleges nem kívánt fejleményeknek a minimálisra való lecsökkentése motiválta”, mivel a feladat, hogy „irányítani lehessen az autonóm eszközök ezreinek komplex válaszát, amelyek ugyan képesek kommunikálni egymással, de néha nehezen megjósolható magatartásokat vesznek fel.”

A rajrobotika (Swarm Robotics) abból indul ki, hogy az egyes elemek közül egyiknek sincs komplex víziója magáról a rajról és egyiknek sincs privilegizált helyzete a másikkal szemben. A kulcs az egyesek közötti kommunikációs lehetőségben van. És itt lép be az analógia a mééhekkel. „Egy új letelepedési hely felkutatását párhuzamosan több cserkész méh végzi. Minden olyan alternativát, amelyet azonosítanak, kommunikálnak a raj többi méhével, amelyeknek feladata a rendelkezésre álló választások minőségének értékelése. Ez értékelés alapján aztán a legjobbat választják” – magyarázzák a kutatók, akik szerint a módszer gyakorlati alkalmazása sokféle lehet, tekintettel arra, hogy illeszkedik bármilyen rendszerhez, nemcsak a robotikához, amennyiben az autonóm elemeknek összhangba kell kerülniük ahhoz, hogy elvégezzenek egy munkát anélkül, hogy elvesznének a különböző lehetőségek között. Ez lehet mentési misszió, segítség a nagy űrkutatásokban, a precíziós mezőgazdaság vagy a Smart Energy Grids.

Szólj hozzá

tudomány robot technika méhek Olaszország Belgium