2016. máj 25.

Mi teszi a gyereket felnőtté?

írta: Göbölyös N. László
Mi teszi a gyereket felnőtté?

pho6c587b3c-11fd-11e6-ba94-2ca9ccc942c6-805x453.jpg

Az országok nagy részében a korhatár a mozikban 18 év. De ennek a kornak az elérésével valóban felnőtté válik valaki?

A valóság sokszor mást mutat – állapította meg Julie Lythcott-Haims, a stanfordi egyetem volt rektora, aki Hogyan neveljünk felnőtté? című nagysikerű könyvében leírja, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie egy 18 évesnek.

1.Egy 18 évesnek képesnek kell lennie ismeretlenekkel beszélni. A szülők, mielőtt gyermekük elérne egy bizonyos kort, azt súlykolják bele, hogy nem szabad szóbaállnia idegenekkel és a gyerekben sok esetben ez marad meg. Félénk lesz, pedig egy több számára ismeretlennek lesz kénytelen kommunikálni. Jobb lenne, ha az általános tiltás helyett inkább arra tanítanánk meg, hogy miként ismerje fel a neki ártani akarókat.

2.A 18 évesnek képesnek kell lennie egyedül tájékozódni. a szerző szerint a szülők ne tanítják meg eléggé a gyerekeknek, hogyan közlekedjenek önállóan, hogy találjanak meg egy számukra addig ismeretlen címet, milyen közlekedési eszközt vegyenek igénybe a célhoz jutáshoz.

3.A 18 évesnek eleget kell tennie kötelezettségeinek. A szülők gyakran túlságosan is belesegítenek, például, a leckekészítésben, van, hogy meg is csinálják a gyerek helyett. A gyerek így nem tanulja meg, hogy feladatai elvégzéséért ő a felelős.

4.A 18 évesnek tudnia kell közösségben élni. Akár külön lakik már, akár a szüleivel, ismernie kell saját szükségleteit és tiszteletben kell tartania másokét. Vége annak a korszaknak, amikor ő élvezett mindenben kivételes bánásmódot.

5.A 18 évesnek tudnia kell elintézni személyes konfliktusait. A szülők hajlamosak arra, hogy közbelépjenek. A 18 évesnek már magának kell a dolgokat rendeznie.

6.A fiatal felnőttnek magának kell szembenéznie az élet kihívásaival. A munkaterhelés variációi, egy tanár vagy egy főnök hangulatváltozása, a verseny a diákok vagy a kollégák között, megannyi kihívás, amelyre fel kell készülni. A szerző sajnálja, hogy a szülők óvják gyerekeiket az élet kemény valóságától, mert így az felkészületlenül éri a fiatalokat.

7.A 18 évesnek tudnia kell pénzt keresni és bánni vele. Amikor zsebpénzt kapnak, általában a szülőknek nincsenek megkötöttségeik az elköltést illetően. Ez is hiba, mert nem fejleszti benne a feladatok végrehajtása iránti felelősségérzetet és a vásárolni kívánt tárgyak értékének felmérését.

8.A 18 évesnek kell tudni kockázatot vállalni. A szülők gondosan távolítgatják el a gyerekek elől az akadályokat, a csapdákat, ezért nem értik, hogy a siker nem magától jön el, hanem sok próbálkozás, kudarc után.

 

 

Szólj hozzá

usa társadalom életmód felnőttkor