Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Miért lett a verduni csata a francia nemzeti identitás szimbóluma?

verdun-petain-tranchees-premiere-guerre-mondiale-2129144-jpg_1962997.JPG

Paul Jankowski amerikai egyetemi tanár, a francia politika történetének szakértője, az első világháború egyik legvéresebb csatájáról, Verdunről írt könyv szerzője interjút adott a Le Figarónak, amely arról faggatta, hogy miért lett ebből a 100 éve zajló ütközetből mítosz.

-Különleges csata volt, mert a franciák győztek és egyedül győztek – mondja az amerikai professzor – szemtől szembe harcoltak a németek ellen és győztek. Ez volt az utolsó nagy francia háborús győzelem. Verdun gyászos monotóniája miatt is lett az egész első világháború jelképe. Ez volt a leghosszabb és leglassúbb csatája, mivel 10 hónapig tartott nagyobb hadmozdulat nélkül. Azt azonban nehezen lehet kijelenteni, hogy ez volt a legszörnyűbb, ez inkább egy szubjektív megközelítés. Szimbólummá talán azért is válhatott, mert a francia hadsereg kétharmad része felváltva részt vett benne.

-Döntő csata volt?

-A történészek vitatkoznak ezen. Egyesek szerint abszurd, ostoba csata volt, nem kellett volna harcolni egy városért, amelynek nem volt semmi stratégiai értéke. Most ezt kezdik felülvizsgálni azzal, hogy a német militarizmus veszélyt jelentett egész Európára, valakinek meg kellett állítani. A béke Németországgal nem volt opció. Láttuk két évvel később a Németország és a bolsevik Oroszország között megkötött breszt-litovszki békénél, hogy mit jelent a németek által diktált béke: egy győzelmi és bosszúálló békébe vitték bele az oroszokat, masszív területi annektálásokkal. Bethmann-Hollweg kancellár  által 1916-ban kidolgozott béketerv Európa német dominációját célozta, és végül láttuk 1940-ben mi történt, amikor nem állították meg a németeket.

-A németek célja nem a francia hadsereg kivéreztetése volt?

-Volt egy vita a németek szándékairól, ami még nem fejeződött be. Falkenhayn német vezérkari főnök megkeverte a dolgokat, amikor azt állította, hogy soha nem állt szándékában bevenni Verdunt, hanem csak nagy veszteségeket akart okozni. Lényegében valóban ki akarta véreztetni a francia hadsereget. Én azt hiszem, inkább meg akarta mozdítani a nyugati frontot, amely 1914 végén lövészárok-háborúvá dermedt. Abban a reménykedett, hogy a franciák  védeni fogják Verdunt és ez akadályozni fogja, hogy az angolok és a franciák offenzívát indítsanak máshol. Ezt ismétli emlékirataiban. Most már mindenki felismeri, hogy Falkenhayn realista volt, legalábbis a stratégiai elemzésében. Felismerte, hogy az idő nem kedvez a németeknek és hogy a háború Nyugaton, nem Keleten, az orosz fronton dől el. De karácsonyi memorandumát nem írhatta meg 1915-ben. Verdunről úgy ír, mint egy „morális” helyről, ami akkor nem volt. Ez az anakronisztizmus elég ennek a tézisnek a hiteletelenítéséhez. De a tábornokok, amikor veszítenek, a maguk igazolására hajlamosak nagyon találékonyaknak lenni.

-Fordulatot jelentett a háborúban Verdun?

-Nehéz megmondani. Az biztos, hogy a német hadsereg sohasem heverte ki  a verduni kudarcot. A stratégiai jelentőségét annál is inkább nehéz felmérni, mert a veszteségek nagyjából azonosak voltak, a franciáké egy kicsit nagyobb, de mivel a szövetségesek többen voltak, a csata viszonylag többe került a németeknek. Verdun stratégiai jelentősége kisebb volt, mint a Marne-ié, amely Párizs kapui előtt állította meg a németeket. Nem volt olyan fordulat a háborúban, mint a II.világháború idején a sztálingrádi csata. Lehet, hogy ezért is tekintjük abszurdnak.

-Verdun volt az első „ipari háború”?

-Nem mérik fel sem Franciaországban, sem külföldön, hogy milyen óriási erőfeszítést tett a francia ipar. Az 1917-ben megérkező amerikai csapatokat francia gyártmányú tankokkal,, repülőkkel szerelik fel. Ez a háborús gazdaság 1914-től élt, de a gyakorlatban 1916-ban valósult meg, ekkor adta az első eredményeket. Verdun-nél érik meg, hogy nem lehet emberekkel harcolni hadifelszerelés ellen. Felfogták, hogy minél több ágyú áll rendelkezésre, annál kevesebb lesz a veszteség. A paradoxon azonban az, hogy minél kevesebb veszteséget okoz a felszerelés, annál inkább meghosszabbítja a csatát és ezzel növeli a veszteségeket is.

-Pétain Verdun nagy győztese?

-Valószínűleg ő volt az az ember, akire szükség volt. Voltak olyan kvalitásai, amelyeket nem lehet elvitatni tőle. Nem kedvelte az offenzívát minden árom, nem próbált meg nagy erővel támadni, inkább defenzív rendszer felállításában gondolkodott. A hírneve, miszerint takarékoskodott az emberei életével, talán egy kicsit eltúlzott, de népszerű volt a katonák előtt. Ha volt győztes Verdunnél, akkor az ő volt.

-A tábornokok kulcsszerepet kaptak?

-Nem, mert Verdun főleg a parancsnokok és a helyetteseik háborúja volt. Amint egy offenzíva elkezdődött, megszakadt a kommunikáció a vezérkarral. Verdun topográfiája nagyon tagolt, ez is kedvezett ennek a jelenségnek. A területet nagyon hamar feltúrták, a napokig tartó bombázások után már nem voltak lövészárkok, a katonák a bombatölcsérekben kerestek búvóhelyet. Verdun jellemzője volt az is, hogy ugyanazokon a helyeken folyt a harc. Az egyik nap támadója másnap ugyanakkor a területnek a védője lett. Ez nem lineáris háború volt.

-A csata színhelye a védőknek volt kedvező?

-Senkinem sem volt kedvező, inkább egy topográfiai csapda volt. A franciák kezdettől elvesztették a manőverezési teret, lentről felfelé, a legkedvezőtlenebb pozícióból harcoltak, egy folyón át, egy hegyfoknak szorítva. A németek terepe sem volt kedvezőbb, az egyik legegyenetlenebb volt, az élelmezést, az utánpótlást, az evakuálást csak gyalog lehetett végrehajtani.

-Száz évvel később mi maradt meg Verdunből?

-Ami megdöbbent, hogy Verdun tele van szimbólumokkal. Franciaországban az összefogás szimbóluma. Az első világháború egyike azoknak a ritka francia háborúknak, amelyet nem kísért polgárháború, ezért az összefogás jelképe erősebb. És az egész nemzet kitartásának szimbóluma is. Auschwitz-zal és Hirosimával együtt Verdun is szimbóluma az ipari háború képtelenségének. Azért lett Verdun világhíres, mert azt sugallja: a modern háború elértékteleníti az embert.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuki123 2016.06.04. 10:02:45

Ha belegondolunk európa elsősorban a németek, aztán a franciák, majd az angolok szarkodásának vna kitéve évszázadok óta.

Minden szaros háború, szociális konfliktus nekik köszönhető.

1.VH németek -> 20 millió halott
2. VH németek -> 50 millió halott
migránsok beözönlése németek és... franciák. ->200 halott már biztos van, de elég csak egy ISIS-es piszkos bomba...és milliós nagyságrend lesz.

fidesz maszop dk egykutya 2016.06.04. 11:37:47

@kuki123: a 2. vh kb a franciáknak köszönhető. Ők ültették el a 2. vh csíráját az 1. fasz lezárásával. Sajnos nem is kaptak elég nagy pofont érte.

Göbölyös N. László 2016.06.04. 17:40:47

@fidesz maszop dk egykutya: Azért ez egy kicsit egyoldalú megközelítés. Az I. világháborút lezáró békeszerződésekben az összes győztes nagyhatalom vastagon benne volt, csak mi magyarok, a magunk provinciális gondolkodásával csak Clémenceaut emlegetjük.

Tahó Sandokan 2016.06.04. 22:14:11

@fidesz maszop dk egykutya: Kb 3-4 éve olvashattam Gustave Le Bon könyvét, aki a 20-as évek végén kereken leírta, hogy a nagy háborút lezáró béke szinte biztosan ki fog robbantani egy másodikat.

A magyarokat sem érdemes mentegetni, benne voltunk mi is, az első világháborúban opció lehetett volna a lázadás, a másodikban a semlegesség, nyilván az azzal járó rizikókkal.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása