2016. júl 16.

Hetven éve hódít a bikini

írta: Göbölyös N. László
Hetven éve hódít a bikini

ursula-andress-in-dr-no.jpg

Vajon Jacques Heim divattervező tudta-e, amikor 1932-ben megálmodta a két részes fürdőruhát, időzített bomba terve született meg agyában? Valószínűleg, mert a II.világháború után megtervezte az „Atomot”, egy atomnál nem nagyobb kétrészest és ez ihlette az 1946-ban megjelent bikinit.

Abban az évben a Csendes-óceáni Bikini-korallsziget, ahol az amerikai atomkísérletek folytak, címlapon jelentek meg szerte a világon, és egy ugyancsak francia fürdőruhagyártó, bizonyos Louis Réart is megpróbálkozott egy „merész és ugyanolyan keskeny” női strandöltözékkel, mint amilyen a híressé vált sziget. A „Bikini” feltalálója mondhatjuk „jókor volt jó helyen”, azonnal szabadalmaztatta és sikere azóta is töretlen.

A modell akkor olyan sokkoló hatást váltott ki, hogy egyetlen hivatásos manöken sem volt hajlandó felvenni. Réart ezért Micheline Bernardinihez, a Casino de Paris meztelen táncosnőjéhez fordult segítségéért. A fotók természetesen hatalmas botrányt váltottak ki, amelyet a sajtó meglovagolt, a bikinit „közerkölcsöt sértőnek” nevezte. Egyes katolikus európai országok, köztük Olaszország, Spanyolország és Belgium be is tiltották nyilvános viselését. 1948-ban még a híres Atlanti-óceáni francia fürdőhely, Biarritz polgármestere is kitiltotta a strandokról. Ausztrália is hordhatatlannak minősítette, miként Hollywood is. Például az igéző szépségű Lana Turnernek is el kellett takarnia bikinijét valami „decensebb” kiegészítővel. A különböző konzervatív amerikai nőegyenletek nyomására egy időre ki is tiltották a bikinit a filmekből. Még a politika is belekeveredett a dologba. Maurice Thorez-nek, a Francia Kommunista Párt akkori vezetőjének felesége a dolgozó nő újabb megalázási eszközének minősítette.

Mindez persze csak olaj volt a tűzre, mint a legtöbb „erkölcsi” botrány esetében. A bikini diadalmas hódítását semmi sem állíthatta meg. Az 50-es években már a legvonzóbb filmsztárokon, Martine Carol-on, Jayne Mansfielden, és nem utolsó sorban Brigitte Bardot-n és Marilyn Monroe-n feszült-domborodott a bikini, mint a szexbombák végzetes fegyvere. A moziban valóságos szimbolummá vált, amikor 1962-ben, az első James Bond-filmben, a Dr. No-ban bikiniben bukkan fel a tengerből a szoboralkatú Ursula Andress, néhány évvel később pedig Raquel Welch állatbőr-kétrészese lett fogalommá, amelyet ősasszonyként viselt az Egymillió évvel ezelőtt című filmben. Andress bikinije olyan híressé vált, hogy szinte változatlan formában tért vissza 40 évvel később egy másik James Bond-ban, a Halj meg egy másik napon-ban, ezúttal Halle Berry-n, aki egy gyilkos szirént alakított benne.

A bikininek azóta számtalan formája jelent meg, a legszemérmesebbtől a legtöbbet megmutatóig – nem mindig ez utóbbiak a legszexibbek! - mindenféle női alkatra szabva, a Seafolly, a Calzedonia és a Victoria’s Secret ma is nyugodtan alaphozhatnak a 70 éve lankadatlan vonzerőre.

Szólj hozzá

mozi divat társadalom életmód USA Franciaország