2016. júl 18.

Problémáival pszichológus helyett forduljon filozófushoz!

írta: Göbölyös N. László
Problémáival pszichológus helyett forduljon filozófushoz!

 seneca_kwkfm.jpg

Franciaországban kb. 20 évvel ezelőtt jelentek meg az első olyan konzultációs stúdiók, amelyek Szókratész „Ismerd meg önmagad” elve alapján segítik a klienseket abban, hogy meg tudják oldani életük egy-egy problémáját.

Az irányzat egyik úttörője, Oscar Brenifier magyarázata szerint egy-egy konzultációnál a kiindulópont egy kérdés, amelyet a kliens vet fel. A bizonytalanság valamilyen döntés meghozatalában a leggyakoribb oka annak, hogy felkeresik. A fiataloknál egzisztenciális kérdések, valamint a szabadsággal és a szerelemmel kapcsolatos kérdőjelek dominálnak. „Létezik-e tartós szerelem?”, „Mi az élet értelme?” típusúak.

Az első kérdésből kiindulva a beszélgetést vezető filozófus aztán további kérdéseket tesz fel és arra kéri kliensét, hogy válaszait pontosítsa, indokolja meg. Egyfajta tükröt tart eléje. Lehetővé teszi, hogy világosabban lássa helyzetét, és jobban tudjon egy adott problémában dönteni. Egyikük, egy 20 éves fiatalember esete: „Nem tudtam választani a zene és a filozófia között. A konzultációnak nem volt azonnali hatása, de nem éreztem tehernek a választást, amit néhány hónap múlva könnyedén megoldottam.”

Minden konzultációt regisztrálnak és a feladat fele abban áll, hogy a kliensnek meg kell néznie a videót, értékelnie kell a szereplését, a reakcióit.

A filozófus tapasztalatai szerint az emberek leginkább akkor veszik igénybe ezt az önismereti módot, amikor irányt akarnak változtatni és haboznak a hibázás lehetősége és az esetleges kockázat miatt.

Nem mindenki alkalmas azonban az ilyen fajta konzultációra. Brenifier azon a véleményen van, hogy csak azokkal lehet eredményesen dolgozni, akikben van racionalitás. Van, akit tízperces beszélgetés után pszichológushoz irányít, és olyanok is vannak, akik nem értik a módszert, és az élettörténetüket akarják elmesélni.

A filozófus úgy véli, hogy ez a  fajta konzultáció hatékonyabb lehet, mint a pszichológiai megközelítés, van olyan ember, akinek elég egyszer megjelennie nála, de az átlag is megoldást talál a problémájára 2-3 beszélgetés után. Pszichológushoz, tudvalevően hosszan járnak az emberek. Az ő filozófiai gyakorlatok intézete filozófus-konzultáns képzéssel is foglalkozik.

A filozófusok nagy része nagyon kritikusan szemléli ezt a viszonylag új konzultációs formát. Nem tartják összeegyeztethetőnek a „fennköltnek” vélt klasszikus filozófiával, mert szerintük az a világ rendjéről szokott elmélkedni. Ennek az arisztokratikus felfogásnak viszont ellentmond az, hogy a görög és római bölcsek, Platóntól Senecáig mindent tudtak az emberi lényegről, az emberi jellemről, amely az elmúlt néhány ezer évben gyakorlatilag semmit sem változott.

Szólj hozzá

filozófia pszichológia ókor Életmód Franciaország Társadalom