2016. aug 18.

340 éves sajt

írta: Göbölyös N. László
340 éves sajt

ossajt.jpg

Búvárok kutattak egy 1676-ban elsüllyedt hajó maradványai körül, amikor meglepő relikviára bukkantak – egy három és félszáz éves sajtra – írta a Le Figaro.

A sajtnak erős élesztő és roquefort szaga volt és külleme a hízott májra emlékeztetett. Egy légmentesen lezárt edényben hevert a tenger fenekén.

„Azt hisszük, hogy valami tejtermék lehet és én a többiekkel ellentétben kellemesnek találom az illatát” – nyilatkozta az Öland sziget magasságában elsüllyedt hajót kutató egység vezetője.

A sajt optimális konzerválási helyet talált magának: a Balti-tenger alig sós és egy kerámiaszerű üledék vette kötül. A sajtot elemzését az uppsalai egyetemre bízták.

A Kronan hadihajó volt, amely 1676. június 1-én süllyedt el a dán-holland flottával vívott csatában egy rossz manőver miatt. A tisztek közötti rivalizálás és a túl nagy vitorlafelület okozatta. Nyolcszáz fős legénységéből csak 40-en menekültek meg.

A roncsokat 1980-ban találta meg Anders Franzen, aki 1961-ben már rábukkant az 1628-ban a Stockholm kikötőjében elsüllyedt Wasára, amelynek ez lett volna az első útja.

Eddig a kutatás 30 ezer olyan különböző tárgyat emeltek ki a vízből, amely Kronanról származik: bronzágyúkat, edényeket, ládákat, mérési és navigációs eszközöket, egy német eredetű trombitát, gyémántot, aranyat…találtak lisztet, állati csontokat, szeszes italt, bort. A hajó darabjai a robbanás, az erózió, a halászhálók és az aknák kresése miatt nagy területen szétszóródtak. Eddig a zónának kb. 80%-át fésülték át.

Aki keres, az talál: 2010-ben búvárok 145 üveg Veuve Cliquot pezsgőt, Heidsicket és Juglart találtak egy hajón, amely az Aland finn félszigetnél süllyedt el az 1820-as években.

Szólj hozzá

történelem háború hajózás Svédország búvárkutatás