2016. aug 21.

Ismét régi fényében Elvis BMW 507-ese

írta: Göbölyös N. László
Ismét régi fényében Elvis BMW 507-ese

1748191_1470747892-1226.jpg

Két éves alapos restaurálás után Elvis Presley BMW 507-ese készen áll a bemutatkozásra. Augusztus 21-én tekintheti meg a közönség a kaliforniai Pebble Beach Concours d’Élégance-on a fehér karosszériás autócsodát.

A rock-király 1958 decemberében vásárolta, amikor, már híresen, az NSZK-ban teljesített katonai szolgálatot. Az 507-esből mindössze 254 darabot gyártottak 1955 és 1959 között, a tulajdonosai között van Alain Delon, Ursula Andress és John Surtees, az egyetlen olyan Forma 1-es autóversenyző, aki többszörös motoros világbajnok is volt.  Elvis példányának azonban kalandos története van. Csaknem 50 évig elveszettnek hitték, és azt sem tudták biztosan, hogy az USÁ-ban van-e. Aztán 2006-ban a BMW Group Classic archívumainak szakemberei, valamint Jackie Jouret amerikai újságírónő, aki Bimmer BMW-re szakosodott magazinnak dolgozott, összerakták a mozaikokat.

Kiderült, hogy Elvis nem egy új 507-est vásárolt. A kocsi 1957. szeptember 13-án jött ki a gyárból, néhány napig bemutatták a frankfurti szalonon, majd újságírók használták tesztvezetésre. Még ugyanabban az évben bemutatták a londoni szalonon, Baudouin belga királynak, a torinói szalonon, mielőtt Hans Stuck autóversenyzőhöz került, aki több versenyt nyert vele az NSZK-ban, Ausztriában és Svájcban 1968 elején. Amikor Presley vált a tulajdonosává, a kocsit az amerikai hadsereg regisztrálta, ami megnehezítette az azonosítását.  Mi több, az eredetileg fehér autót időközben átfestették pirosra, mivel a rajongók telefirkálták vörössel írt szerelmi üzenetekkel, ami zavarba hozta a fiatalembert.

1960-ban, leszerelésekor az énekes elvitte a kocsit Amerikába, de néhány hónap múlva eladta egy New York-i Chrysler-részvényesnek 4500 dollárért. tőle vette meg Tommy Charles rádiós műsorvezető, aki elvitte Alabamába, ahol Chevrolet motorral versenyeztette. 1963-ban ő is eladta. Az autó még kétszer cserélt gazdát, míg 1968-ban eljutott Jack Gaston autógyűjtőhöz, aki 2006-ban a Bimmerből tudta meg, hogy a kocsi valamikor Elvisé volt. Hosszú tárgyalások után 2014-ben adta el a BMW-nek. A kocsit, a cserealkatrészekkel és a dokumentációval együtt visszavitték Németországba restaurálásra, ami nem volt könnyű még a német szakembereknek sem. A kocsi katasztrofális állapotban volt, a fémrészeket megette a rozsda, a motor és a pótalkatrészek hiányoztak, az ülések tönkrementek….De Pebble Beach-ben már a régivel szinte azonos autóban gyönyörködhetnek a nézők – és Elvis rajongói, akik ereklyének tekintenek mindent, amihez a Király valaha hozzányúlt.

Szólj hozzá

történelem technika Zene Rock BMW