2016. aug 29.

Az „űrbetegségek” földi másai

írta: Göbölyös N. László
Az „űrbetegségek” földi másai

gravity-international-space-station.jpg

Az űrutazások lehetővé teszik annak tanulmányozását, hogy milyen következményei vannak a Földön a fizikai inaktivitásnak.

A tudósok már az első űrutazások után megfigyelhették, hogy milyen elváltozásokat szenvednek az asztronauták a mikro-gravitáció miatt: csont- és izomtömegvesztés, vérkeringési problémák, mindazok a tünetek jelentkeznek, amelyek az öregedés jelei.

A legutóbbi megfigyelések azonban új elemmel gazdagították a tudományt: az űrhajósok ereinek gyors öregedése nincs igazán összefüggésben a mikrogravitációval. A Földön végrehajtott hosszú ideig tartó elszigeteltségnél is tapasztalható és okozója inkább a zárt élet által okozott stressz, és az egyhangú táplálkozás.

Az űrben a súlytalanság már az első órákban módosítja a testnedvek elosztását. A vér a felsőtest és a szív felé tódul, amely ezt folyadékfeleslegnek értékei és átlag 1,5 literrel csökkenti a vért. Amíg az űrhajós fent van, semmi probléma, de amikor visszatér a Földre, ez a vérmennyiség már nem elegendő az agy számára és az ájulás csaknem elkerülhetetlen.

A szív- és vérkeringési rendszerünk a földi viszonyokhoz alkalmazkodnak inkább. Gravitáció hiányában, amelynek ellenállunk, csökken az izmok tömege és gyengülnek a csontok is, mert nem kapják meg az izmoktól azt a stimulálását, amely szükséges az oszteociták működéséhez. Fizikai erőfeszítés nélkül nem gyorsul a szívverés, a felületi hámsejteket nem ösztönzi és nem termelnek bizonyos védő faktorokat, ami arteroszklerózist eredményez.

Azok az űrhajósok, akik több mint 100 km-re eltávolodnak a Földtől, metabolikus problémákkal küszködnek, ami elősegíti az arteroszklerózist, az érfalak megkeményedését, az izomtömeg átalakulását zsírtömeggé. A szimulációs kísérleteknél az kiderült, hogy a fizikai inaktivitás ésa kis térben való együttélés ugyanazokkal az emberekkel az inzulinnal szembeni ellenállás, a cukorbetegség kialakulásához vezet. Hasonló jelek tapasztalhatók olyan 50 éven felülieknél, akik dohányoznak, nem sportolnak és nagy stressznek vannak kitéve.

A kutatók szerint bár még jó pár évre szüksége van a tudománynak, hogy az űrben beállt változások összes mechanizmusát megértse, az asztronauták számára alkalmazott orvosi megelőzési vagy rehabilitációs intézkedések máris felhasználhatók „földi halandók” egészségének jobbítására.

Szólj hozzá

űrkutatás tudomány egészség gravitáció