2016. sze 05.

Napóleon könyvtára a sejk digitalizálásában

írta: Göbölyös N. László
Napóleon könyvtára a sejk digitalizálásában

portoferraio-residenza-dei-mulini-la-biblioteca_di_napoleone-k3jh-u1090221232241jgb-1024x576_lastampa_it.jpg

I.Napóleon császár Elba szigeti könyvtára Abu Dzabiba kerül digitális formában – írta a La Stampa.

A portoferraiói villában őrzött könyvek a francia császárnak csupán egyik gyűjteményét jelentik. Több helyütt is – köztük Malmaisonban, Fontainebleauban, St.Cloud-ban is hagyott maga után könyvtárakat, de az elbai volt az, amely megragadta Manszúr bin Zajid al Nahjan sejk, a világ egyik leggazdagabb emberének képzeletét. Az üzlet megkötésére már megérkezett a  szigetre az Emirátusok archívumának igazgatója, akinek alapelve: „Az az ember, aki egyetlen emléket, egyetlen dokumentumot megment, megváltoztathatja a világ történetét”. A napóleoni könyvtár 373 ezer oldallal gazdagítja az archívumot.

Ki tudja, belenéztek-e a sejk küldöttei a könyvtár tartalmába, a lényeg, hogy Napóleoné volt – írja a torinói lap – A leltárból minden esetre az derült ki, hogy a császár alkalmi olvasó volt, ha ma élne, akkor a reader’s Digest teljes kiadását vásárolta volna meg. Tény, hogy amikor megérkezett Elbára, a vasbányák üzemeltetése mellett az első teendője egy könyvtár létrehozása volt. Fontainebleauból és St.Cloud-ból magával hozott néhány láda könyvet. Az elegánsan bekötött könyveken ott virít a császári aranycímer.

Napóleon nagybátyját, Fesch bíborost kérte meg, hogy az ércért kapott pénzből küldjön neki könyveket. Hogy milyeneket, azt nem határozta meg. Egy livornói bizalmi embere is kapott megbízást. Amit Napóleon kapott, azok a hozzáértők szerint „rossz kiadások és ócskaságok” voltak. Értékesebb könyvek ritkán, vagy csak véletlenül kerültek közéjük. Ilyen például egy 70 kötetből álló Voltaire-sorozat, amelyből hiányzik a második kötet. Vagy több ókori szerző, Plutarkhosz, Seneca, Tacitus, Vergilius, de egyik sem volt ritka példány.

A napóleoni gyűjtemény, ezenkívül tele van különleges témájú könyvecskékkel: kalóztörténetek, kabala, mezőgazdaság, földrajt, a gyapotfestés művészete, erotikus versek…

Az esetleges halmaz nem vet hízelgő fényt régi tulajdonosára. A vásárlónak pedig meg kell elégednie azzal, hogy kijelentheti: „Ez a császár könyvtára”.

 

Szólj hozzá

történelem kultúrtörténet Napóleon Elba Abu Dzabi Arab Emirátusok