2016. okt 02.

Erő és szépség

írta: Göbölyös N. László
Erő és szépség

Annie Leibovitz új portréi

annie-leibovitz-2016.jpg

Milánóban szeptember 9 és október 2 között látható a Leibovitz: New Portraits című kiállítás, amely 37 női arccal egészíti ki a legendás fotográfus életművet. Az új sorozattal Annie Leibovitz azt kívánja illusztrálni, hogyan változnak a nők.

„Az erejüket, nem szépségüket akarom megmutatni” – mondta az amerikai fotoművész a Corriere della Serának. Így került be a sorozatba Denise és Limandia Manong dél-afrikai gyerekorvos és lánya, akik évek óta harcolnak az AIDS ellen, Katie Ledecky, a riói olimpia amerikai úszóhőse, Jane Goodall primatológus, a Béke-Nobel-díjas mianmari Aung San Suu Kyi…

„Persze, hogy változnak. Gondoljunk arra, hogy néhány évvel ezelőtt Hillary Clintont még csak mint First Lady-t fényképeztem, és most majd az Egyesült Államok elnökéről készíthetek személyében portrét. Már van is vele randevú-időpontom az Ovális Irodában. Azért választottam éppen ezt a 37 nőt, mert saját területükön kiemelkedő eredményeket értek el”.

A nők nagyon megváltoztak 1999 óta, amikor Susan Sontag, akivel Leibovitz 15 évig élt együtt, kitalálta ezt a programot.

„A nők sokkal függetlenebbek lettek és sok új dologra lettek érzékenyek” – mondja.

Édesanyja volt Annie kedvenc modellje. „Mindig szerettem őt fényképezni, mert ő nem a fotóst, hanem a lányát látta bennem. És számomra az arca olyan volt, mint Mona Lisáé, tele rejtett jelekkel, és érzésekkel, amelyeket talán csak én értettem. Susan Sontag jelenlétét még mindig magam mellett érzem. Arra tanított engem, meggyőződéses amerikait, hogy mennyire fontos az európai kultúra Párizstól Nápolyig. Ő tanított arra is, hogy bízzam magamban. Nagy vagy – mondta- de még nagyobb is lehetsz.”

Egy megosztott élet, ahogy Leibovitz írta önéletrajzában, az A Photographer’s Life-ban, amely „munkából, szeretetből, családi életből, betegségből, halálból és születésből állt.”

Mit szeretne kívánni három lányának? – kérdezte tőle a lap. „Hogy legyenek boldogok. Tetszik, hogy különböznek egymástól. Az egyiknek a rózsaszín hercegnői ruhák tetszenek, a másiknak a szakadt farmer. Nem könnyű szülőnek lenni.”

Annie Leibovitz végigfotózta napjaink hírességeit, legendás címlapokat készített John Lennontól Serena Williamsig, Demi Moore-tól II. Erzsébet királynőig. „Benne a kötelességtudat tetszett” – mondja az uralkodóról. Ma is örömmel gondol vissza pályakezdésére a Rolling Stone-nál. Csak akkor jön zavarba, amikor azt kérdezik tőle, hogy ki voltak ihlető mesterei. „Senki nem jut eszembe. Úgy látszik, ebben is független vagyok” – mondja.

 

 

Szólj hozzá

művészet portré fotográfia USA Annie Leibovitz