2016. okt 24.

Búcsú egy 68-as békeharcostól

írta: Göbölyös N. László
Búcsú egy 68-as békeharcostól

090259845-f5bf271a-de9c-447f-940b-e939b4b6cbb6.jpg

Az amerikai újbaloldal egyik ikonikus figurája volt. Egyike azoknak a „68-asoknak”, akik komoly politikai karriert futottak be. Hetvenhat éves korában meghalt Tom Hayden.

Hayden, aki a 60-as évek második felében a vietnami háború elleni tiltakozás egyik amerikai vezéralakjaként vált széles körben ismertté, de már 1962-ben alapítója, egyben programadója volt a Students For a Democratic Society (SDS) baloldali diákszervezetnek – ő tervezte a mozgalom Port Huron-i kiáltványát – majd részt vett a „szabadság-utasok” (freedom riders) kampányaiban, amelynek során fehér fiatalok utaztak az amerikai déli államokba a faji béke hirdetésére. 1965-ben nagy feltűnést keltett azzal, hogy a háború eszkalációja idején Hanoiba látogatott. 1968-ban a demokrata párti elnökjelölő konvenció elleni tiltakozás szervezői közé tartozott Abbie Hoffmannal és Jerry Rubinnal, és őt is bíróság elé állították a végül köznevetségbe fulladt „chicagói nyolcak perében”.  Nagy publicitást kapott házassága a korábban szex-szimbólumnak kikiáltott, majd feminista aktivizmusával kitűnő Jane Fondával. 1972-ben már együtt utaztak Észak-Vietnam fővárosába (ekkor kapta a színésznő ellenségeitől a „Hanoi Jane” gúnynevet).

Hayden a 70-es években került be a nagypolitikába. Először 1976-ban képviselő lett a kaliforniai törvényhozásban, majd egészen 2000-ig az állam szenátora volt. Később is gyakran hallatta szavát emberi jogi ügyekben, 2001-ben ott volt Seattle-ben a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elleni tüntetéseken. 2008-ban az elsők között támogatta Barack Obama elnökké választását a Huffington Postnak írt esszéjében. Élete végéig odafigyeltek szavaira, az utóbbi években elsősorban az oktatás és a környezetvédelem problémái foglalkoztatták. Egyetemeken is tanított, elsősorban a különböző társadalmi mozgalmakról. A U.C.L.A. egyetemen kurzust tartott a diáklázadás éveiről, amelynek maga is aktív részese volt. Összesen 19 könyve jelent meg, ezekben írt a chicagói 8-akról, az afro-amerikaiak polgárjogi harcáról, de az iraki háborúról, sőt, legutóbb az Egyesült Államok és Kuba közötti kapcsolatokról is.

 

Szólj hozzá

társadalom diáklázadás USA Vietnam Jane Fonda háborúellenes mozgalmak Tom Hayden