2016. nov 14.

Michael Moore cselekvési listája Donald Trump ellen

írta: Göbölyös N. László
Michael Moore cselekvési listája Donald Trump ellen

michael-moore-trump-film.jpg

Azt eddig is tudtuk, hogy Michael Moore ki nem állhatja a republikánus elnököket. A Bush-család ellen annak idején valóságos filmes oknyomozó ámokfutást rendezett a 2000-es választásoktól 9/11-ig – ez utóbbiban azt igyekezett sugallni, hogy a terrortámadások valójában a texasi és a szaudi olajmágnások bizniszei voltak – és Donald Trumpot már a kampány idején több ízben alkalmatlannak minősítette e felelősségteljes posztra. Éppen ezért várható volt, hogy Trump megválasztása után is rögtön akcióba lép.

Már a médiamágnás választási győzelmének másnapján az amerikai dokumentumfilm fenegyereke a Facebookon tette közzé akcióprogramját, hogy mit kell tenni az új elnök megfékezése érdekében, akiről íme a sommás véleménye: „Nyomorult, tudatlan, veszélyes részidős pojáca és főállású szociopata”.

Az akcióprogram első pontja a most súlyos vereséget szenvedett Demokrata Pártnak szól. „A Demokrata Pártot vissza kell adni a népnek” – írta. Hogy nemcsak Hillary Clinton melléfogásaira gondol, az kiderül a 2. pontból: „Fel kell lépni azokkal a prófétákkal, újságírókkal, közvélemény-kutatókkal szemben, akik végig Clintont tartották esélyesnek, és ezután is ki fognak találni mindenféle történeteket.”

A 3. pont így szól: „Csak annak van helye, aki küzdeni akar. Ez a felhívás a Kongresszus demokrata párti tagjaihoz, hogy álljanak ellent az új elnöknek”. És így folytatja: „A demokraták térjenek magukhoz. A vereség azért  következett be, mert a párt kevés figyelmet fordított arra az elkeseredett rétegre, amely így fejezte ki dühét. Hibás a média is, amely megalkotta Trump figuráját.”

És végül az 5. pont, amely némileg meglepő az előzőek után: „Mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy a népi voksoláson Hillary Clinton győzött. Az eredmény a rossz választási rendszerből ered, amely nem tükrözi a választók akaratát. A választók többsége Clintont akart a a Fehér Házba és hisz a liberálisokban.”

Azért arra sem árt emlékeztetni, hogy  Michael Moore, aki még egy kampányfilmet is forgatott Clinton mellett, ráadásul a Trump bástyájának tartott Ohio állambeli Wilmingtonban (Michael Moore in Trumpland)  néhány héttel a választások előtt megírta saját oldalán, hogy, bár egyáltalán nem örül, Trump fog győzni. Ebben az esszében arról írt, hogy Hillary legnagyobb ellenfele önmaga, mert népszerűtlen, régi típusú politikus, aki ráadásul sok szinten támadható. Ugyanakkor azt is állította, hogy Trump felemelkedése a Fehér Férfi utolsó csatája, mielőtt a nők 240 év után átvennék a hatalmat az Egyesült Államokban…

Szólj hozzá

média politika film elnökválasztás Michael Moore USA Donald Trump