2016. dec 29.

Az amazóniai indiánok a túlélésükért küzdenek

írta: Göbölyös N. László
Az amazóniai indiánok a túlélésükért küzdenek

suku-tersembunyi_20161120_083016.jpg

A Funai nevű brazil kormányintézmény, amely az amazóniai indián közösségek fennmaradásáért dolgozik, újra megtalálta a Moxihatetemákat, a Yanomami törzs egyik csoportját, amelynek korábban nyoma veszett.

A venezuelai határhoz közeleső zónában készített légi felvételeken tisztán kirajzolódnak jellegzetes kör alakú kunyhóik. Becslések szerint százan élhetnek itt.

A Funai dolgát nagyban nehezíti, hogy az indiánok kénytelenek vándorolni az illegális fakitermelők és bányászkodók elől, akik betegségeket terjesztenek és mérgezik a folyókat.

Az indián közösség sorsa aggasztó azért is, mert a brazil kormány jelentősen csökkentette a Funei rendelkezésére bocsátott pénzügyi keretet, pedig anyagi lehetőségek hiányában már eddig is be kellett zárni aktivista bázisokat.

A területet, ahol a Yanomamik élnek, 1992-ben természetvédelmi parknak nyilvánították. Az indiánok itt nyugodtan élhetnének, hiszen életmódjuk fenntartását a természet biztosítani tudja. A növények ismerete, a vadászat, a halászat a fő megélhetési forrásuk, ezek pedig adottak. Az illegális betolakodóktól azonban védeni kell őket, egyedül erre nem képesek.

„Az illegális bányászok olyanok mint a termeszhangyák – mondja Davi Kopenawa, a Yanomami Társaság elnöke – továbbra is jönnek és nem hagynak bennünket békén. Egyre többen vannak. Nem tartják tiszteletben területünket. A kormánynak többet kellene tennie, hogy megakadályozzák a területünk ellepését.”

Szólj hozzá

életmód Brazília Amazonas őslakosság