2017. jan 20.

Restaurálják Napóleon lovát

írta: Göbölyös N. László
Restaurálják Napóleon lovát

david_napoleon.jpg

Valószínűleg a történelem leghíresebb lova. Marengónak, I. Napóleon császár hű társának csontvázát jelenleg rekonstruálják, mielőtt újra kiállítják a londoni National Army Museumban. A közönség 2017 tavaszától tekintheti meg – írja a Le Figaro. 

Kis arab ló volt, szőrzete világosszürke, olyan, mint gazdája kabátja. 1794-ben született Abukirban és az egyiptomi hadjáratból hozta magával Bonaparte. Tíz évvel élte túl a császárt, 1831-ben múlt ki,  és csontvázának erős rekonstruálása vált azóta szükségessé. Ariane Bernucci, a londoni Natural History Museum munkatársát alkalmazta erre a feladatra a NAM, amely közel 200 éve őrzi Marengo maradványait.

A vasvázat, amely a csontokat tartotta, a 19. század végén készítette egy bizonyos Willmott, aki főfoglalkozásként holttesteket preparált az orvostudomány számára és valószínűleg jobban ismerte az emberi test anatómiáját, mint a lovakét.

„Azért is akarjuk rekonstruálni, hogy ez a szegény Marengo jobban hasonlítson egy lóhoz.  Jelenleg előreeső fejével, merev lábaival inkább öszvérnek néz ki. Nevezetes ló, megérdemli, hogy jobban bánjanak vele” – mondja a múzeológus.

A ló Napóleon 1800-as marengói győzelméről kapta nevét. Ettől kezdve minden nagy csatában ő vitte a korzikait Austerlitzről Jénáig, majd addig a napig, amikor tanúja lehetett a nagy francia hadsereg vereségének a waterlooi síkságon.

1815.június 18-án este 7 óra tájban, amikor az ellenség győzelme már bizonyossá vált, Napóleon Marengo hátán ment fel a hadsereg utolsó főhadiszállására. Ott meglepték a poroszok, menekülnie kellett. Felpattant az első, keze ügyébe került felszerszámozott lóra, és otthagyta Marengót. A brit gránátosok hadizsákmányként vitték a szigetországba, ahol John Julius Angerstein alezredes vásárolta meg. Miután a ló elpusztult, Angerstein a csontvázát a Royal United Services Institute-ra hagyta. 1960-ban megalakulása után került a ló a NAM-ba, ahol a főgalériában állították ki, de már csak két lába tartotta. Az egyik patájából tintatartó lett, a másik sorsát homály fedi.

A The Guardian szerint Wellington herceg, a waterloo-i győztes rossz néven vette volna a múzeum azon ötletének megvalósítását, hogy Copenhagen nevű lovát exhumálják és kiállítják Marengo mellett. A BBC viszont 2011-ben bemutatott egy elképzelt idillt a két ló között.

A múzeum a felújított lócsontváz mellé szándékozik tenni a waterloo-i csata egyéb relikviáit, fegyvereket, egyenruhákat, egy kulacsot, amit Napóleon dobott el, de nem beszél arról, hogy kiállítják-e valaha Marengót Franciaországban.

Szólj hozzá

történelem Franciaország Nagy-Britannia Marengo