2017. jan 22.

Lorca utazása képregényben

írta: Göbölyös N. László
Lorca utazása képregényben

img_druiz_20161208-134148_imagenes_lv_otras_fuentes_lorca_3-111-kfee--656x458_lavanguardia-web.jpg

Megjelent Carles Esquembre alicantei grafikus első képregénye, A költő New York-ban, amelyben Federico García Lorca 1929-ben tett amerikai útját örökítette meg – írja a La Vanguardia.

Lorca 1929 októberében érkezett Ellis Islandre az Olympic óceánjárón barátja és mentora, Don Fernando de los Rios kíséretében depressziós állapotban, miután szakított barátjával, Emilio Aladrón szobrásszal.

A könyv leírja Lorca barangolásait az amerikai társadalmon keresztül, amelyben nem uralkodott az a merev erkölcsiség, mint a spanyolban. Fekete-fehér rajzok formájában megjelennek benne a bankvilág felhőkarcolói, a harlemi jazz-klubok, a mindig élénk Coney Island. A képregény, mint egy irodalmi mű, fejezetekre van osztva. Rekonstruálja a korszakot.

„Mindig csodálattal töltött el Lorca és életműve. Szerintem az a korszak, amelyet átfog A költő New Yorkban, tartalmazza mindazokat az elemeket, amelyek tökéletesek ennek a kis történetnek a megírásához. Federico García Lorca minden idők legegyetemesebb költője. Totális zseni, aki sok művészeti ágat uralt: a zenét, a költészetet, a drámaírást, a grafikát. New York-ban közvetlen tanúja volt a boldog amerikai 20-as évek végének. Nem tudok elképzelni jobb keretet egy olyan személyiség számára, mint Lorca ezeknél a zavaros időknél. A jazz, a gengszterek, a szesztilalom, a tőzsdekrach, a nagyváros sokfélesége” – mondta a szerző.

Lorcát ösztönözte az a világ, amely annyira különbözött az általa megszokottnál. E különös világot megújult nyelvezettel ábrázolta, felhagyott a korábbi, populárisabb stílusával.

„Most új szemmel látom a költészetet és a témákat. Több líraiságot látok a drámában. Nagyobb pátoszt kell vinnem a témákban, ugyanakkor hideg és pontos pátoszt, amely tisztán objektív” – mondta a költő 1931-ben.

Szólj hozzá

irodalom képregény USA Spanyolország Federico García Lorca