2017. feb 02.

A Rolling Stones Michael Putland szemével

írta: Göbölyös N. László
A Rolling Stones Michael Putland szemével

stones.jpeg

Michael Putland csodálatosnak értékeli az életét. Joggal, mert tele volt nagyszerű élménnyel. Ő volt az az angol fotós, aki megörökítette a 60-as évektől kezdve John Lennontól a Clashig, a Rolling Stones-tól a Led Zeppelinig, David Bowie-tól Prince-ig.  Abszolút kedvencei a Stones-ék voltak, akiket 30 éven keresztül elkísért turnéikra. Az együttes 1963-tól 1994-ig tartó történetekről adott most ki egy fotóalbumot The Rolling Stones by Putland címmel.

Az album több mint 200 fotója között olyanokat is láthatunk, amelyek soha nem jelentek meg eddig. A hozzájuk fűzött kommentárokat is maga Putland írta. Privilegizált helyzetéről megjegyezte: „Karrierem kezdetén úgy éreztem magam, mint a Nagyítás főszereplője Antonioni filmjében, csak nekem sokkal kevesebb nőm volt.”

Putland és a Stones története még akkor kezdődött, amikor az együttes kis londoni klubokban lépett fel és maguk vezették autóikat. Egy ilyen alkalommal találkozott először a fotós Keith Richards-szal. „Nem sikerült bejutnom a zsúfolt helyiségbe és éppen szomorúan el akartam oldalogni, amikor megállt mellettem egy kis kék furgon. A volánnál ülő srác odakiáltott nekem: „Hé, fiú, merre van a British Legion Hall?” Ő volt Keith. Azt gondoltam, ha beszálltam volna a kocsijába és úgy mutattam volna meg az utat, talán bevitt volna, ő azonban megköszönte az útbaigazítást és otthagyott.”

Putland akkoriban még csak a koncertekre befurakodva készítette a fotóit. Úgy emlékszik, hogy nem volt semmiféle rivalizálás a Beatles és a Stones között, még egyeztették is, hogy melyik mikor adja ki a maga lemezét, hogy ne ártson a másik sikerének.

Az alkalom, hogy fotózási szenvedélyét hivatássá változtatta, akkor jött el számára, amikor a Disc and Music Echo magazin megbízta egy Stones-riporttal. Ez 1970-ben volt és a munka hosszú éveken át tartott.

„A fotózás akkor egészen más volt, mint ma a digitálissal, a számítógéppel, az okostelefonokkal. A turné első állomása Bécs olt. Másnap repülővel jöttem vissza Londonba, elkészítettem a képeket, aztán autóba ültem és elvittem őket azokhoz a magazinokhoz, amelyekkel együttműködtünk. Másnap aztán újra velük voltam a turnén. A dolgok bonyolultabbak voltak, de a szép oldala az volt, hogy szabadon dolgoztam. Nem voltak túl szigorú szerződések, elég volt egy kézfogás.”

Putlandnek bejárása volt a legzártabb helyekre is. Ilyen volt a „tiny room”, egy apró kis szoba, ahol összejöttek az 1978-es New York-i koncert után. „Ott volt mindenki a bandából, továbbá Bob Marley és Peter Todh. amikor Mick is bejött, sápadt volt, kimerült, a koncerten ezúttal is mindent beleadott. Fogott egy pohár sört, le akart ülni, de nem volt hely. Bob és Peter maguk közé ültették. Ott voltam és gyönyörűen mosolyogtak. Kattintottam. A Rolling Stones-koncerteken nemcsak egy backstage volt, hanem kettő. Az egyik az egész csapatnak, a másik egy intimebb hely, szinte szentély, ahol az együttes csak magában lehetett. Néha ide is sikerült bejutnom.”

Akkor groupie-k, a drog csak legendák?  „Én személy szerint sohasem drogoztam, de a Stones…hát, valaminek történnie kellett, ők maguk ismerték el az évek során. Ami a groupie-kat illeti, nem volt szokás, de néha lehetett gyönyörű lányokat látni a backstage-ben, akik nyilván inkább érdekből, mint szerelemből voltak ott. Ebből a szempontból Keith volt a legmegbízhatatlanabb. Nem volt vele könnyű kezdetben vele dolgozni. Nem volt titok, hogy milyen fickó. Azt a fotót, amelyet a könyv egyik fedőlapjára választottam, rögtön a torontói eset után csináltam. (A rendőrség Richards szobájában 20 gramm heroint talált, amiért súlyos börtönbüntetés fenyegette). A menedzsere kér meg, hogy készítsek róla mosolygós fotót, hogy lássák: összeszedte magát. A New York melletti házában csináltam. Attól kezdve könnyebb volt vele dolgozni.”  

Putland a 90-es évek elején hagyta ott az együttest, mert megkötésekkel teli szerződések alapján kellett volna dolgoznia. „Ők és a hozzájuk közeliek nem változtak, de a környezetük igen. A Rolling Stones nagyvállalattá vált.”

 

 

Szólj hozzá

fotó rock Zene Rolling Stones Michael Putland