2017. már 03.

Vegyi hulladékok a Mariana-árokban

írta: Göbölyös N. László
Vegyi hulladékok a Mariana-árokban

mariana_1.jpg

A tengerek mélyén húzódó árkokat sokáig hulladékmentesnek gondolták a szakemberek. Mára azonban kiderült, hogy éppen a fizikai természetük miatt hatalmas vegyi hulladék lerakó helyévé váltak.

Ez vonatkozik még a 11 km mélyen lévő Mariana-árokra is, amelybe a 70-es években kerültek ilyen hulladékok – olvasható a Nature Eocology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmányban.

A kutatók azokat az alig 20 mm hosszú kis rákféléket tanulmányozták, amelyek a tengerek alják élnek és mivel a nagyobbak zsákmányai, bekerülnek a táplálékláncba. Szervezetükben 50-szer nagyobb mennyiségű mérgező anyagot találtak, mint a referenciának használt legfertőzöttebb kínai folyókban élő halak testében.

Az apró rákokat, amelyeknek szervezete tele volt a 70-es években használt, majd a forgalomból kivont poliklorfenillel- amelyet elektromos kábelek szigetelésére használtak – a Mariana-árok egy kevésbé ismert részén, a Csendes-óceán észak-nyugati övezetében, a Kermodec-árokban (10.047 m) fedezték fel.

Ezeknek az árkoknak a mélyén köt ki végül minden, amit a tengerekbe dobnak – mondják a kutatók – és ez elriasztóan hat miden halféle fogyasztására.

Szólj hozzá

környezetvédelem szennyezés Mariana-árok Csendes-óceán