2017. máj 26.

A fatimai „naptánc” enigmája

írta: Göbölyös N. László
A fatimai „naptánc” enigmája

people_looking_miracle_sun.jpg

Az 1917. május 13-én Fatimában  a három kis pásztorlány előtt megjelent Szűz Mária által ugyanannak az évnek október 13-ára megjövendölt jelensége egy kortárs újságíró szerint valójában „naptánc” volt. Azon a napon az égen valóban különleges jelenségek voltak megfigyelhetők, amelyet egy 70 ezres tömeg látott a portugáliai kisváros felett.

Avelino de Almeida, az O Seculo újságírója, aki maga nem volt hívő ember, nagy pontossággal írta le az eseményt naplójában.

A tudósok meteorológiai elemek ritka találkozásával magyarázzák, egy lencse formájú légtömegnek, amelyet egymással ellentétes szelek hoznak létre, és amelyet a hőmérséklet megváltozása forgat, hol lejjebb, hol feljebb visz. Ha jéggel telítődik, valóban tükrözheti a Napot és azt a benyomást keltheti, hogy a Nap táncol. Arra azonban a tudósoknak nincs magyarázatuk, hogy a jelenség valóban megadott időpontban és helyszínen következett be – írja a Le Figaro.

XII. Pius pápa (1939-1958), aki figyelemmel kísérte a fatimai jelenéseket, maga is látott hasonlót Rómában 1950. október 30-án, 31-én és november 1-én – vagyis Mindenszentekkor és az azt megelőző napokon – amikor a Vatikán kihirdette Szűz Mária mennybe menetele dogmáját. A történet ismert volt, a pápa elmondta Federico Tedeschini bíborosnak, de egy erről szóló feljegyzését is megtalálták nemrégiben a Pacelli-család (Pius eredeti neve Eugenio Pacelli volt) archívumában. A feljegyzést  Andrea Tornielli tette közzé a Vatican Insider honlapon.

„1950. október 30-án történt – írta XII. Pius ceruzával, áthúzásokkal, de alattuk jól olvasható szöveggel – A Mennybemenete ünnepélyes kihirdetése előtt két nappal. A megszokott sétán voltam a Vatikán kertjeiben, olvastam, de közben felnéztem az égre és olyan jelenséget láttam, mint még soha. A Nap, amely még elég magasan volt, sárga, homályos gömbnek látszott, amelyet fényes kör övezett.” A pápa itt megjegyezte, hogy bele lehetett nézni anélkül, hogy megfájdult volna a szeme, mert egy nagyon könnyű felhő volt előtte. „A homályos gömb megmozdult, hol önmaga körül forgott, hol balról jobbra, hol fordítva mozdult el. De a gömb belsejében nagyon tisztán állandó erős mozgásokat lehetett látni.”

A pápa Tedeschini bíborosnak azt is elmondta, hogy ez a látvány megerősítette őt a Mennybemenetel dogmájának kihirdetésének elhatározásában. Előzőleg a világ minden püspökének szavaznia kellett róla, de 1181-ből csak hatan hangoztatták kétségeiket.

A három fatimai gyermek közül Lucia dos Santos karmelita apáca lett és 2005-ben halt meg 97 éves korában. Két unokatestvérét Franciscót és Jacintát a spanyolnátha vitte el 1919-ben, illetve 1920-ban.

 

 

 

 

Szólj hozzá

vallás csillagászat meteorológia katolicizmus Portugália Fatima