2017. júl 26.

A közösségi hálón a nők féltékenyebbek

írta: Göbölyös N. László
A közösségi hálón a nők féltékenyebbek

gelosia.jpg

A hűtlenség ősrégi érzelem, a közösségi háló modern eszköz. Hogyan tudnak együtt élni? Erre kerestek választ a cardiffi Metropolitan egyetem kutatói.

Tanulmányuk azt mutatta ki, hogy a hálón keresztül rájönni szerelmünk hűtlenségére épp olyan sokkoló, mintha élőben történne meg.

Hogy megértsék, hogyan fejlődik a féltékenység és hogyan élik ma meg, a kutatók 21 fiút és 23 lányt teszteltek. Álüzeneteket küldtek nekik. Az üzenetek fele a hűtlenségüket bizonyította.  A résztvevőknek értékelniük kellett, hogy milyen fokon  volt kellemetlen számukra, hogy így szereztek tudomást a dologról. És kiderült, hogy a férfiak jobban viselték el ezt a „csapást”, mint a nők.

Ugyanakkor a férfiak vehemensebben reagáltak, ha az üzenet a saját partnerüktől jött, a nők viszont akkor dühödtek fel igazán, ha egy potenciális riválisuktól.

Mivel a féltékenység alapja lehet sok elítélendő cselekedetnek, például a házastárssal szembeni erőszaknak, a különböző magatartások felismerés segíthet ezek megelőzésében egy olyan korban, amikor a kapcsolatok létrejöttét megkönnyítik a modern kommunikációs eszközök – vélik a kutatók.

Szólj hozzá

társadalom párkapcsolat pszichológia féltékenység közösségi háló Wales