2017. aug 07.

JFK hosszú kálváriája egy orvosi tévedés miatt

írta: Göbölyös N. László
JFK hosszú kálváriája egy orvosi tévedés miatt

 kennedy.jpg

Két képet látunk, amikor a 35. amerikai elnökre gondolunk: az egyik egy élettel teli fiatal politikusét, a másik meg a meggyilkoltét. Most egy harmadikat is hozzávehetünk: egy 20 éves kora óta krónikus hátfájásban szenvedőjét, akit négyszer operáltak meg, nem sok sikerrel, és akinek a kezelése szoros fűzővel talán szerepet kapott halálában is – írja a Le Figaro.

„Ezen a Földön eltöltött napjainak legalább a fele a fájdalom napjai voltak számára. De sohasem hallottam panaszkodni – mondta róla öccse, az öt évvel John F. Kennedy meggyilkolása után szintén merénylet áldozatául esett Robert – Soha nem hallottam, hogy olyasmit mondott volna, ami arra engedne következtetni, hogy ezért Istent igazságtalannak tartja.”

A sors kegyetlensége, hogy a fűző, amelyet csaknem mindig és a gyilkosság napján is viselt, megmagyarázhatja, hogy miért húzta ki magát az első lövés után és a fatálisnak tartott második előtt.

Glenn Pait és Justin Dowdy amerikai idegsebészek, akik áttekintették JFK 2001-ben nyilvánosságra hozott orvosi dossziéját, jutottak erre a feltételezésre, amelytet azonban nem lehet megerősíteni. „Mindenesetre Kennedy elnök döntése nem sokkal a halála előtt arról, hogy orvosi tanács ellenére továbbra is viseli a fűzőt, megdöbbentő” – írtak a Journal of Neurosurgery-ben. De ami főleg megdöbbentő fűzi hozzá a Le Figaro – az a hosszú kálvária.

1944 és 1955 között négyszer operálták Kennedy gerincét és többször jutott közel a halálhoz. Négyszer kapta meg az utolsó kenetet. Már az első operációnál, amelyet a lumbális csigolyán végeztek el, sem mentek rendben a dolgok. Dr. James Poppen, a Nem England Baptist Hospital neves idegsebésze, aki a Mayo Clinic ortopéd orvosai véleménye ellenére végezte el a beavatkozást. Két évvel később a képviselő választás kampány idején kiújultak a fájdalmai, napi masszázst, gyógyfürdőt, fűző viselését igényelve.

1947-ben JFK közel került a halálhoz, egy londoni utazása során Addison-kórra utaló rohama volt (A vese felett elhelyezkedő endokrin mirigyek elégtelensége). Ez a betegség egész életre szóló kortizon-gyógyszerezést igényelt, de ezt a diagnózist haláláig eltitkolták.  Massachusetts-i korteskörútját összeszorított fogakkal csinálta végig, volt, hogy szűk környezete előtt mankóval járt, de „amikor belépett választói elé a gyűlésterembe, ahol a tömeg lelkesen várt, úgy jelent meg, mintha egy félnehézsúlyú bokszvilágbajnok lett volna. Aztán, amikor befejezte a beszédét, válaszolt a kérdésekre és kezet szorított  az emberekkel, segítettünk neki beszállni a kocsiba, kinyújtózott és lehúnyta a szemét a fájdalomtól” – emlékezett egykori tanácsadója, Dave Powers.

JFK még három sebészi beavatkozást szenvedett el. 1954-ben fémlemezekkel erősítették össze az utolsó lumbális csigolyákat és a keresztcsontot. Sajnos, egy fertőzés, amely a műtőben érte, hosszú lábadozásra ítélte. Végül Janet Travell, az izomfájdalmak specialistája vette kezelésbe. 1955-től több ezer prokain-injekcióval, izomerősítéssel, úszással , masszázzsal gyógyította, ekkor kapta meg híres hintaszékét is.  1960-61-ben egy „vitaminkoktél” (valójában egy metamfetamin alapú szer) javítja a közérzetét. Az injekciókat dr. Max Jacobson adja be neki, akit csak „dr.Feelgood”-ként emlegetnek.

1961-ben azonban az immár elnök Kennedy a kezelések ellenére erősödtek. Ekkor került dr. Hans Kraus ortopéd orvoshoz, aki száműzte a varázsitalokat és a prokain-injekciókat. Ő javasolta, hogy hordjon állandóan fűzőt. de a baj már régen megtörtént, valószínűleg az 1944-es operációval.

Pait és Dowdy, akik megvizsgálták Kennedy összes röntgen-felvételét, nem találtak semmit, ami indokolta volna a gerincműtéteket. Végülis az elnököt tünetei és a kezelések azokhoz a páciensekhez hasonlítják, akiknél arra a végkövetkeztetésre lehet jutni, hogy a gerincsebészet csődjének, vagy még egyszerűbben, orvosi tévedés áldozatai.

Mindezek után csak egy kérdés merül fel: ha John F. Kennedy ennyit szenvedett – és azóta már tudjuk, hogy a sokféle fájdalom-csillapító nem egyszer döntési képességét is befolyásolta a Fehér Házban – miért erőltette a család mindenáron az ő nagypolitikai karrierjét. Ez azonban egy másik történet, amely többek között az apa, Joseph hatalomvágyáról és „übermensch”-elméletéről is szól..

 

 

Szólj hozzá

politika történelem egészség USA John F. Kennedy