2017. aug 08.

Raktárból került elő Andy Warhol „kis villamosszéke”

írta: Göbölyös N. László
Raktárból került elő Andy Warhol „kis villamosszéke”

villamosszek.jpg

Megkerült Andy Warhol Halál és szerencsétlenség című vörös szitanyomás-sorozatához tartozó Kis villamosszék című festménye. Egy raktárban porosodott olyan tárgyak között, amelyeket a 70-es években Alice Cooper használt a turnéin.

Az amerikai horror-rock nagymestere és Warhol akkortájt kötöttek barátságot. Warhol elment Cooper egyik koncertjére, amelyen az énekes egy olyan villamosszékben imitálta halálát, amely hasonlított Warhol festményéhez. A kép egy 1953-as sajtófotó alapján készült, amelyet a Sing Sing börtön halálkamrájában vettek fel. Ott végezték ki Julius és Ethel Rosenberget azzal a hamis váddal, hogy atomtitkokat adtak át a szovjeteknek.

Cindy Lang, Cooper akkori barátnője, pénzt kért a rocksztár menedzserétől, Shep Gordontól, hogy megvehesse Warhol művét. Így került a kép a zenész turnéinak eszköztárába, majd látszólag nyoma veszett.

Négy évvel ezelőtt egy beszélgetés során Gordonnak eszébe jutott Warhol képe. Elkezdte keresni és megtalálta az említett raktárban. Ekkor azt javasolta Coopernek, hogy a képet vigye haza, de ő nem akart semmi ilyen értéket az otthonában, a kép így visszatért a raktárba.

A kép valódi értéke nehezen felbecsülhető, hiszen ezen a Warhol-művön nincsen aláírás, nincs hitelesítés, ezért el sem lehet képzelni, hogy esetleges árverésen mennyit adnának érte. És mivel Alice Cooper még él és aktív, mint hozzá kötődő relikviát sem lehet áruba bocsátani…

 

Szólj hozzá

képzőművészet USA Zene Rock Andy Warhol Alice Cooper