2017. sze 15.

Miért maradjunk exünk barátja?

írta: Göbölyös N. László
Miért maradjunk exünk barátja?

1501488248-nrm_1410292981-ross-and-rachel_1.jpg

Sokszor nincs ok arra, hogy jó viszonyban maradjunk azzal, akit korábban szerettünk, de a kansasi egyetem kutatóinak tanulmánya, amely a Personal Relationships-ben jelent meg, felfedi, hogy miért nem akarunk elszakadni „múltunkól.”

A kutatásban 170 nő és 110 férfi esetével foglalkoztak, akiknek tesztet és kérdőívet kellett kitölteniük. Majd megismételték ugyanezt 300 nővel és 250 férfival. Az eredmények azt mutatták, hogy négy ok lehet a jó kapcsolat fenntartására.

Az első, hogy a szerelem nem múlt el teljesen.

A második a „vigasztaló” típusú kapcsolat. Ebben az esetben a felek nem akarnak lemondani arról a bizalomról és támogatásról, amely kialakult közöttük, míg tartott a kapcsolatuk.

A harmadik ok gyakorlati: a felelősség a közös gyermekek iránt. A negyedik pedig csupán a civilizált magatartás.

A kutatók úgy látják, hogy egyfajta derű uralkodik azokban, akik a jólneveltségen alapuló kapcsolatban maradnak exükkel. Ez egyben a tisztelet jele is az iránt, akit szerettünk.

Mindazonáltal a harmadik és a negyedik variáció jobb, mint az első kettő, hiszen azoknál mindig megvan a kockázat a „visszatáncolásra”, és ezeknél a helyzeteknél kivédhető a többszörösen mérgező féltékenység – akár a régi, akár az új kapcsolat részéről. Hiszen vannak olyanok is, akik előéletünkre is féltékenyek, és ehhez elég, hogy az "ex" még életben legyen...

Éppen ezekre a veszélyekre hívta fel a figyelmet a Women’s Health Mag. Az on-line női magazin szerint ugyanis igen nehéz meghúzni a határvonalat, hogy meddig terjedhet az ex-szel való barátság, akivel korábban a legintimebb kapcsolatban voltunk, mi az, ami, miközben egy új kapcsolatban élünk, „még belefér”…Az oaklandi egyetem tanulmánya pedig egyenesen azt állapította meg, hogy azok, akik ragaszkodnak korábbi kapcsolataikhoz, azoknak valamilyen komoly személyiség-zavaruk van: jobb esetben csupán narcisztikusak, rosszabb esetben akár pszichopaták is lehetnek…

Szólj hozzá

kutatás társadalom életmód párkapcsolat USA