2017. nov 11.

Nem a rák ölte meg Pablo Nerudát

írta: Göbölyös N. László
Nem a rák ölte meg Pablo Nerudát

pablo-neruda-hires-cropped.jpg

A mai napig nem lehet pontosan tudni, hogyan halt meg Pablo Neruda, az azonban biztos, hogy nem a rákbetegség ölte meg – állítja egy szakértő csoport, amely újra megvizsgálta az 1973 szeptemberében, 12 nappal a Pinochet-féle puccs után  elhunyt Nobel-díjas chilei költő földi maradványait.

A bejelentést Aurelio Luna, a murciai egyetem professzora tette, aki koordinálta az orvosok munkáját.

Ez az újabb vizsgálat megerősíti Neruda családjának véleményét,amely sohasem fogadta el azt a hivatalos közlést, mely szerint Neruda rákban halt meg. A család kezdettől fogva arra gyanakodott, hogy megmérgezték.

A költő influenzás megbetegedés miatt került kórházba a véres államcsíny utáni napokban. Neruda közeli barátja volt a meggyilkolt elnök Salvador Allendének, közismertek voltak baloldali nézetei.

„Nem tudjuk megerősíteni sem a természetes halált, sem a gyilkosságot, de nem tudjuk ez utóbbit kizárni sem – mondta Luna egy sajtókonferencián – egy alapvető konklúzióhoz jutottunk, a halotti bizonyítvány érvénytelenségéhez, mivel Neruda biztosan nem rákban halt meg.”

A szakemberek viszont találtak a maradványaiban nagy mennyiségű patogén baktériumot, amelyeket elképzelhető, hogy egy laboratóriumban tenyésztettek ki. További vizsgálatokra van szükség, amelyek hat hónapig is eltarthatnak.

Luna professzor abban reménykedik, hogy azok végleges eredményt hoznak, annál is inkább, mert a 2013-ban végzett vizsgálatok nem mutatták ki ezeknek a kóros baktériumoknak a jelenlétét, és a család, valamint a barátok tiltakozása ellenére archiváltak azokat a nyomozati dokumentumokat, amelyek a feltételezett mérgezéssel kapcsolatosak.

Sokan gondolják ma is, hogy Neruda halálához köze volt Pinochetnek. A költő ugyanis az 1973. szeptember 11-i puccs után azt tervezte, hogy elhagyja Chilét és külföldről fogja támadni a fasiszta katonai diktatúrát és amerikai cinkosait. Tudjuk azonban, hogy a chilei rezsim külföldön is utolérte ellenfeleit. A leghíresebb eset Carlos Prats tábornok esete volt. A chilei hadsereg volt főparancsnoka Argentinába menekült az államcsíny után, de egy évvel később pokolgépes merénylet áldozata lett Buenos Aires-ben.

Manuel Araya, Neruda sofőrje, tanúvallomásában azt mondta, hogy egy idegen hatolt be a költő kórházi szobájába és injekciót adott neki, a halálát okozta.

Ha az új vizsgálatok kiderítik az igazságot, Pablo Neruda, a 20. század spanyol nyelvű költészetének egyik legnagyobb alakja végre békében nyugodhat Isla Negrán, szemben a tengerrel, amelyről annyit írt verseiben.

Pablo Neruda költészete Magyarországon is jól ismert volt, különösen a 100 szerelmes szonett című gyűjtemény. A költő néhány évvel halála előtt Magyarországon is járt szintén Nobel-díjas guatemalai költőtársával, Miguel Angel Asturiassal, és gasztronómiai kalandjaikat a Megkóstoltuk Magyarországon című kötetben összegezték. Néhány hónappal a Pinochet-puccs után előbb a Macchu Picchu ormai című költeményét, majd válogatott verseit adták ki elegáns bőrkötésben, és a két könyv bevételét a chilei menekültek javára fordították. 

Szólj hozzá

történelem irodalom puccs gyilkosság Chile Pablo Neruda