2017. dec 11.

Bertrand Cantat még sötétebb múltja

írta: Göbölyös N. László
Bertrand Cantat még sötétebb múltja

7329999_cantat_1000x625.jpg

Bertrand Cantat, a Noir Désir együttes vezetőjéről korábban is ismert volt, hogy kiszámíthatatlan ember és az sem volt titok, hogy mielőtt a halálát okozta Marie Trintignant-nak 2003 áprilisában, korábbi párjaival is gyakran bánt durván. Most a Le Point francia hetilap újabb részletekkel egészítette ki az énekes sötét múltját.

Bertrand 2002-ben találkozott Jean-Louis Trintignant lányával. A férfi nős volt, magyar felesége volt Rády Krisztina személyében, a színésznő is férjes asszony volt, de mindketten otthagyták családjukat és összeköltöztek. A következő évben Vilniusban, ahol Marie anyjával, Nadine-nal együtt dolgozott egy tv-filmen, Bertrand egy szóváltás után annyira megverte a nőt, hogy Marie kómába esett és hazaszállítása után meghalt. A per 2004 márciusában kezdődött a litván fővárosban, és bár az énekest 15 évi börtön fenyegette abban az esetben, ha rábizonyítják a szándékos gyilkosságot, végül megúszta 3 és fél évvel, nem utolsósorban azért, mert volt élettársai, és maga Krisztina, akik papíron még mindig a felesége volt, arról tanúskodtak, hogy Bertrand soha senkire nem emelt kezet. Az együttes tagjai sem árultak el róla semmit.

Aztán az egyik volt zenésztárs – igaz, névtelenül – megtörte a csendet és felfedte a Le Point-nak a rock-sztár igazi természetét. Az általa elmondottakból kiderült, hogy Krisztina kérte tőlük, hogy ne tanúskodjanak a férje ellen, pedig valamennyien tudták, hogy durva volt partnereikkel, sőt, egész Bordeaux tudta, hogy verte őket, de mindenki, még a zenekar is a hatása alá került. Cantat rendkívül szuggesztív egyénisége, énekesi-szövegírói tehetsége, színpadi jelenléte tette Noir Désirt a francia alternatív rock egyik legjelentősebb bandájává.

Bertrand büntetése letöltése után visszaköltözött feleségéhez, de megfenyegette, amikor megtudta, hogy az asszonynak van egy barátja. Krisztina többször elköltözött, majd visszatért hozzá. „Narcisztikus, perverz, de nagyon karizmatikus. Ha belép egy helyiségbe, felszív minden energiát” – mondta róla a volt zenésztárs. 

2010 januárjában Krisztina felakasztotta magát azután, hogy előzőleg már pánikhangulatban bízta rá a szomszédasszonyra gyermekeit és felhívja barátját azzal, hogy fél a férjétől, az újabb bántalmazásoktól. Az öngyilkosságok esetében kötelező eljárást túlságosan is gyorsan lezárták. Yael Mellul ügyvédnő a lapban emlékeztetett arra, hogy Cantat könnyen visszakerülhetett volna a börtönbe, ha rábizonyítják a feleség-bántalmazást, perújrafelvételt is akart emiatt, de Krisztina szülei nem akarták. Az énekes ügyvédje szerint a vizsgálat alapos volt, a benne részvevők kompetenciáját nem lehet megkérdőjelezni.

A történetben az utolsó szót még nem mondták ki, de a Le Point által nyilvánosságra hozott új elemek, Krisztinának a barátjához küldött e-mailjei sokat nyomhatnak a latban.

A Noir Désir pályafutását is kettétörte frontemberének bűnügye. Cantat alakított egy új együttest, de hamar otthagyta, azóta egyedül dolgozik, legújabb lemeze, a L’Angleterre, december 1-én jelent meg.

 

Szólj hozzá

bűnügy Magyarország Zene Rock Franciaország Bertrand Cantat